FRANSOA MITERAN – VELIKI LIDER 20. VIJEKA I PRIJATELJ SRBA

0
514

Jedan od najvećih francuskih i svjetskih političara 20. vijeka Fransoa Miteran, veliki prijatelj Srbije i Srba, preminuo je na današnji dan 1996. godine.

U mladosti se Miteran borio protiv nacista kao pripadnik francuskog pokreta otpora, a bio je i predsjednik Francuske punih 14 godina, od 1981. do 1995. godine.

Smatrao je Srbiju i Jugoslaviju prirodnim saveznicima, pogotovo imajući u vidu srpsko stradanje u Prvom i Drugom svjetskom ratu, u kojima su Francuzi i Srbi bili na istoj strani.

“Da, ja volim Srbe, pa šta?”, rekao je Miteran 1994. godine u jeku ratova na prostorima bivše Jugoslavije i satanizacije Srba, obrazlažući to snažnim antifašizmom srpskog naroda.

Francuski režiser, glumac i pisac Olivije Pi kasnije je režirao predstavu “Adađo /Miteran, tajnovitost i smrt/”, u kojoj lik koji igra Miterana izgovara čuvenu rečenicu usred pozorišta “Odeon” u Parizu:

“Volim Srbe zato što su Hrvati ubice” /misli se na Drugi svjetski rat i ustašku državu/.

Miteran je uporno odbacivao kampanju protiv Srbije kao navodnog agresora u Hrvatskoj.

U intervjuu “Frankfurter algemajne cajtungu” tokom sukoba u Jugoslaviji Miteran je podsjetio da je Hrvatska u Drugom svjetskom ratu bila nacistička zemlja “koja je u svojim koncentracionim logorima ubila mnogo Srba”.

Francuski mediji su često pisali da su francuskog lidera proganjala sjećanja na Srbe ratne zarobljenike u logoru Cigenhajn, u kome je i sam tamnovao za vrijeme Drugog svjetskog rata.

“Srbi su najtragičniji, najsiromašniji i najstrašnije namučen narod. I jedini koji su pružili otpor nacističkim divizijama”, govorio je Miteran.

Kao socijalista, Miteran je 14 godina vodio Francusku i danas ga smatraju jednom od najvećih francuskih političkih figura u 20. vijeku.

Mnogi politički analitičari stavljaju ga rame uz rame sa Šarlom de Golom.

/SRNA/

PODIJELI