“Frukta trejd” kupuje i potraživanja Nove banke

0
330

Trgovački lanac iz Dervente “Frukta trejd” nastavlja misiju oživljavanja nekadašnjeg privrednog giganta u toj opštini, a u njihovom vlasništvu uskoro će biti i milionska potraživanja Nove banke u “Unisu”.

Potvrdio je to za “Glas Srpske” vlasnik Trgovačkog lanca “Frukta trejd” Duško Reljić, naglasivši da je sa Novom bankom sve već dogovoreno.

– Potraživanja koja otkupljujemo su milionska. Napravljen je okvirni dogovor, čekaju se još samo neki detalji. Vjerujem da će sve to u narednih desetak dana biti završeno i da ćemo potpisati ugovor – rekao je Reljić.

Podsjetio je da je “Frukta trejd” u februaru otkupila i potraživanja kompanije “Heta” i tako postala jedan od najvećih povjerilaca u “Unisu”.

Ponovio je da je namjera da po okončanju stečaja ožive “Unis” i ukoliko oprema koju zateknu u halama bude u ispravnom stanju, ponovo pokrenu proizvodnju cijevi.

– Ukoliko su mašine sačuvane i na tržištu bude postojala ekonomska opravdanost, pokrenućemo proizvodnju cijevi. Ukoliko to ne bude moguće, promijenićemo namjenu i proizvoditi nešto drugo. Sigurno je da su za sve što planiramo neophodna velika ulaganja, vjerovatno oko tridesetak miliona evra – istakao je Reljić.

Da se uveliko pregovara oko prodaje i kupovine potraživanja u “Unisu” potvrđuje i stečajni upravnik Lazo Đurđević.

– Do sada je sve proticalo relativno dobro. Izgubili smo samo jednu presudu, ali smo i na nju uložili žalbu. Ostalo je još desetak sporova, vjerujem da će i oni uskoro biti okončani – rekao je Đurđević.

Stečaj u “Unisu” otvoren je 17. decembra 2019. godine. Problemi u tom preduzeću traju godinama, a Kreditno-izvozna agencija (IGA) BiH prijavila je dug od skoro 195 miliona KM.

Kroz plan finansijskog i operativnog restrukturiranja Fabrike cijevi, koji je usvojen 2017. godine, dugovanja je trebalo da budu izmirena u narednih deset godina, ali ga uprava preduzeća od početka nije poštovala pa je u veoma kratkom roku propao.

Skupština

Lazo Đurđević je rekao da je korona pomalo usporila stečaj, jer zbog epidemioloških mjera nije bilo moguće sazivanje Skupštine povjerilaca.

– Trenutno i nema nekog posebnog razloga za zakazivanje Skupštine, sve dok ne završimo parnice sa razlučnim povjeriocima. Kada to bude riješeno i stečaj ćemo okončati – rekao je Đurđević.

/Glas Srpske/

PODIJELI