Rudan: Incident u Borovom Selu javno podsticanje na nasilje i mržnju

0
320

Hrvatska književnica Vedrana Rudan ocijenila je u tekstu na svom blogu da u Hrvatskoj u vrijeme kada se zemlja suočava sa teškom situacijom u vezi sa virusom korona, udarne vijesti ne bi trebalo da budu one koje se odnose na incidente kao što je bio događaj u Borovom Selu gde je grupa navijača uzvikivala „Ubij Srbina“.

Rudan smatra da se incident nije desio slučajno.

Ističe da se u Hrvatskoj ništa ne odvija spontano, a da će momci koji „nemaju kune u džepu za pivo i sendvič urlati štagod naručiocima padne na pamet“.

Konstatuje i da nećemo saznati ko su naručioci.

-Grupa divljaka je u Borovom Selu u pratnji policije urlala: „Ubij, ubij Srbina“. Navodno navijači. Narušavali su javni red i mir. Normalnima je jasno da je to bilo kazneno delo javnog podsticanja na nasilje i mržnju. Za takvo nedelo predviđena je kazna do tri godine zatvora, za organizatore do pet – piše Rudan.

Pitajući se šta bi ovde i danas u Hrvatskoj zaista trebalo da bude prelomna vijest, ona ukazuje na to da dnevno od virusa korona umre „pun autobus ljudi, onaj veći“.

-Kad neko umre od korone, njegovi najbliži uglavnom nisu vakcinisani i moraju ostati u karantinu. Sahranu smiju organizovati tek nakon nekoliko dana. Mrtvaci se gomilaju. Bolnice nemaju dovoljno frižidera, pa uskaču groblja koja takođe nemaju dovoljno frižidera, pa uskaču…Gdje se smrzavaju naši pokojnici? U mesarama? Velikim trgovačkim centrima? Zatvorenim hotelima? Možda sam perverzna, ali baš ne bih željela ležati mrtva, žuta i kruta između dva goveđa buta – piše Rudan.

Ona je u tekstu nabrojala nekoliko afera koje su uznemirile hrvatsku javnost, te istakla da ljudi umiru od gladi, da im je dosta i korone i karantina, da nema kulture ni hemoterapije, nema posla, nema nade, ali da „ima samo kriminalaca na vlasti koji međusobno dijele plijen, a sve ga je manje“.

Na kraju teksta vraća se na incident u Borovom selu i pita se ko bi ubio Srbina „kad bi zaista trebalo danas u Hrvatskoj krenuti u lov na Srbina“.

-Hrvatska odavno nije zemlja lovaca. Hrvatska je zemlja mrtvaca – zaključuje Rudan.

/Tanjug/Glas Srpske/

PODIJELI