FSB objavio “trofejne” dokumente sa ukrajinskih brodova; pronađeno i oružje

0
390

Ruska Federalna služba bezbjednosti objavila je “trofejne“ dokumente koje je pronašla na zaplijenjenim ukrajinskim brodovima nakon incidenta u Kerčkom moreuzu u kojima stoje naređenja, ali i dokazi da su ukrajinski mornari bili dobro upoznati sa procedurama plovidbe u Kerčkom moreuzu.

Na brodu “Nikopolj“ pronađen je dokument u kojem stoji zadatak da se on “tajno prebaci iz Odese u Berdjansk, kao i da se posebna pažnja povede prilikom plovidbe u Kerčkom moreuzu“.

Pored toga, pronađeni su i rukom pisani materijali u kojima su detaljno izlistana pravila plovidbe po Kerčkom moreuzu, što govori da su ukrajinski mornari bili dobro upoznati sa njima.

FSB navodi i da je na ukrajinskim brodovima pronađeno oružje – nekoliko minobacača, municija krupnog kalibra, ali i automatske puške, pištolji, bombe, kao i prateća municija.

Podsjetimo, u nedjelju su tri broda ukrajinske ratne mornarice narušila Konvenciju UN o morskom pravu i presjekla državnu granicu Rusije. Brodovi su u ušli u ruske vode koje su bile privremeno zatvorene i u njima izvodili opasne manevre, ignorišući zahtjeve ruskih vlasti, usljed čega je donijeta odluka da se protiv njih upotrebi oružje.

Sva tri broda su zaplijenjena, a uhapšeno je ukupno 24 ukrajinskih mornara, među kojima su bila i dva pripadnika ukrajinske bezbjednosne službe.

PODIJELI