“Najava Tirane i Prištine, povratak fašizmu iz 1941.”

0
443

Umjesto evropske budućnosti Balkana, koja je najavljivana za 2025, sada je ta godina najavljena kao godina ujedinjenja Albanije i Kosova i povratak u 1941, tako je večeras direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić prokomentarisao ideju albanskog premijera Edija Rame o “nacionalnom projektu ujedinjenja Albanije i Kosova”.

“To nije budućnost kakvu želimo ni za Balkan, ni za Srbiju. Budućnost koju mi želimo je 100 odsto saradnje, a ne 100 odsto granica i 100 odsto rušenja. I kao što vidite 100 odsto više nema prištinskih opštinskih i drugih institucija na severu Kosova”, rekao je Ðurić za Tv Pink.

Na konstataciju novinara da je juče u Peći “ozvaničeno stvaranje velike Albanije”, Ðurić kaže da među Albancima “divlja fašizam” i da, kada se to kaže, nije pretjerivanje.

“Ovo je direktan kontinuitet ideologije iz vremena Drugog svetskog rata. Velika Albanija je uspostavljena na prostoru KiM samo u periodu od 1941. do 1945. godine”, ukazao je Ðurić.

On je naglasio da tu politiku direktno nastavljaju Edi Rama, Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, zalažući se za “veliku Albaniju”.

“I može neko da tvrdi da to nije tačno, ali lomače za srpske proizvode na kojima učestvuju poslanici vladajućih albanskih stranaka pokazuju pravu mračnu stranu njihove fašističke ideologije”, kaže Ðurić.

PODIJELI