Galijašević: Erdogan inspirator napada u Beču i Parizu

0
386

Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević ocijenio je da je inspirator najnovijih terorističkih napada u Beču, kao i u Parizu, turski predsjednik Redžip Tajip Erdogan, te da Evropa nije posvetila dovoljnu pažnju bezbjednosnoj provjeri povratnika sa sirijskog ratišta.

– Najlakše bi bilo da sve te napade pripišemo karikaturama jednog satiričnog magazina ili da kažemo da je u pitanju svađa koja se dešava na relaciji Istanbul – Beč – Pariz. Međutim, stvar je mnogo ozbiljnija. Erdogan je osoba koja je inspirisala mlade muslimane da prave terorističke akcije i da “zavode red” u tuđoj kući – rekao je Galijašević za Srnu.

Prema njegovim riječima, problem EU i onih koji žele u EU, je Erdogan.

– Njegove veze sa “Muslimanskim bratstvom”, orijentacija ka ratu, njegovo ratovanje na Bliskom istoku, u Libiji, Siriji, Iraku, ratovanje na Kavkazu u Nagorno Karabahu, gdje šalje radikalne islamiste, slanje takozvanih migrantskih talasa ka Evropi je u stvari slanje njegovih vojnika ovamo – upozorio je Galijašević.

On je konstatovao da je problem Evrope što je svoju odbranu orijentisala na NATO, a bezbjednost pokušala integrisati u okviru zajedničkih projekata EU.

– Time je oslabila nacionalne bezbjednosne agencije, a nije stvorila efikasan zajednički sistem odbrane i bezbjednosti – dodao je Galijašević.

Iza navedenih napada, istakao je on, jasno stoje radikalni islam i matrica terorizma, ali ovaj put ne u vidu neke organizacije poput Al kaide, Isila ili slične organizacije, već političara sa velikim resursima, vezama u “Muslimanskom bratstvu” i vezama u svijetu terorizma.

Galijašević je podsjetio na jučerašnji Erdoganov zahtjev da islamofobija bude proglašena antisemitizmom, te njegovo opravdavanje ubistava nevinih ljudi po ulicama Pariza uvredljivim karikaturama “Šarli Ebdoa”.

– Dakle to su besmislice. Islam se tako ne sveti. Onda bi Francuzi i Austrijanci trebali na ulicama da ubijaju nasumično muslimane zbog ovih događaja i da kažu to vam je za to – istakao je Galijašević.

Navodeći da će se prije ili kasnije svi u Evropi morati suočiti sa tim da Erdogan donosi opštu nestabilnost, gotovo ratno stanje u kontinuitetu, Galijašević je ocijenio da turski predsjednik to radi jer mu je zemlja u krizi, valuta na najnižem nivou, a pali su i bruto društveni dohodak, industrijska proizvodnja i spoljnotrgovinska razmjena.

– On krizu rješava izazivanjem sukoba u cijeloj Evropi, Aziji i Africi – zaključio je Galijašević i dodao da je sada Evropa došla na red.

Kao poseban problem Galijašević vidi to što je Evropa potcijenila lošu imigracionu politiku i što su slabe bezbjednosne procedure prema povratnicima sa sirijskog ratišta.

– Takvi ratnici su nekontrolisano ulazili pod imenom migranti, nazvali smo to migrantskim talasom, a u stvari je riječ bilo o džihadistima Isila i Al kaide – zaključio je Galijašević.

U oružanom napadu u Beču sinoć je ubijeno četvoro civila, a policija je usmrtila jednog napadača. Јedna osoba je uhapšena.

/Srna/

PODIJELI