Galijašević: Migrantska kriza dimna zavjesa za ubacivanje džihadista u BiH

0
174

Migrantska kriza i migrantski talas u BiH dimna su zavjesa za ubacivanje poraženih vojnika “Al kaide”, “Nusra fronta” i “Islamske države” u BiH, u kojoj mogu da se primire na određeno vrijeme i ne budu predmet progona bezbjednosnih agencija, smatra stručnjak za borbu protiv terorizma DŽevad Galijašević.

– Tu oni imaju bazu u kojoj istovremeno mogu da svoja borbena znanja i ratničke vještine prenesu na neku novu zavedenu bošnjačku djecu, neke nove muslimane, koji će biti upotrijebljeni u nekim novim ratovima – tvrdi Galijašević.

On je za “Sputnjik” ocijenio da su vlasti BiH pristale da prihvate tako veliki broj migranata jer se Sarajevo tako odužuje svojim sponzorima.

– Slike žena i djece djeluju potresno, ali i oni su samo maska za veliki broj terorista i potencijalnih terorista koji se kriju u redovima migranata. Naravno da u svakom migrantskom talasu ima i određeni broj žena i djece, koji izazivaju saosjećanje i želju da se njihov status, kao humanitarni problem, riješi – rekao je on.

Međutim, kaže Galijašević, devedeset odsto onih koji su ušli u BiH kao migranti su mladi muškarci koji izgledaju kao vojnici.

On je ocijenio da protest građana Bihaća nije motivisan samo bezbjednosnom prijetnjom, već i time što migranti nude potpuno novi, agresivni koncept života i islama.
– To muslimani u BiH ne žele i oni u njima vide objektivnu prijetnju. BiH je slijepa ulica, a u slijepu ulicu možete ugurati toliko migranata samo ako imate direktne veze u određenim bezbjednosnim agencijama – pojašnjava Galijašević.

Galijašević smatra da problem sa migrantima u BiH neće moći lako da bude riješen.

Prema njegovom mišljenju, i način identifikacije migranata je nesiguran jer ime koje migrant daje Graničnoj policiji BiH nije njegovo pravo, već ratničko ime.

– Vlasti BiH su, istina, počele da uzimaju biometrijske podatke od migranata, ali šta to vrijedi kada ti podaci ne mogu da se uporede sa podacima iz njihovih matičnih zemalja – navodi Galijašević.

“Sputnjik” navodi da broj migranata koji se nalaze u Bihaću varira, od 3.000 do 5.000, a, prema pojedinim izvorima, čak i do 10.000.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here