Gatarić upoznao javnost o rezultatima posjete Sloveniji

0
1132

Posjeta Sežani i Ljubljani, imala je i radni i svečani karakter, zbog toga što ta opština 28 avgusta obilježava Dan opštine, tako da smo prisustovvali proslavi, ali smo iskoristili priliku da otvorimo priču sa našim prijateljima iz Slovenije o upostavljanju prijateljskih i poslovnih veza, tj. učvršćivanju institucionalih veza između naših lokalnih zajednica, rekao je danas na konferenciji za novinare načelnik opštine Prnjavor, Siniša Gatarić, koji je minulog vikenda boravio u Sloveniji.

“Mi smo Sežani uputili u tom smislu pismo namjere, ali  je načelnik Sežane predložio još kvalitetniji oblik saradnje, odnosno da tri opštine koje  čine jednu cjelinu, a to su Divač, Komen i Sežana, dođu kod nas za Dan opštine i tada potpišemo Povelju o prijateljstvu i saradnji”, rekao je Gatarić.On smatra da ima više više  razloga zašto je dobro da imamo prijatelje u Slovniji, a jedan od glavnih je što veći broj naših sugrađana tamo radi i živi, a drugi je iskustvo koje te opštine imaju. “Na primjer Sežana ima 14 hiljada stanovnika, a registrovanih 10 hiljada radnih mjesta, što znači da oni imaju potrebu da uvoze radnu snagu. Bitni su i odnosi koji su nastupili nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, jer ćemo mi kada dobijemo status kandidata za članstvo u EU, od pet IPA fondova moći da koristimo svih pet, a sada koristimo samo dva IPA fonda”, naglasio je Gatarić.

wG-4L-PJG3Igb4K1d8MItyNGV9SAdlM3olNaFK1NZfE

Prema njegovim riječima, drugi dio posjete je bio boravak u Ljubljani, kod Saveza srpske dijaspore. “Dijaspora u Sloveniji je prepoznala veliki trud koji opština Prnjavor ulaže kada je u pitanju naša dijaspora, recimo mi smo posebno sistematizovali mjesto službenika koji je zadužen za dijasporu, tako da želimo da našu dijasporu sačuvamo i da se oni na kraju radnog vijeka vrate u svoj zavičaj”, kaže Gatarić.

pYB1LwAYaR2_-oTXUwLhBTYiIQZtajwCem23eVjT-Oo

On kaže da je srpska dijaspora prepoznala sve naše aktovnosti u opštini i njega  kao načelnika. ” Tako da su nam dodjeljena dva priznanja, kao načelnik dobio sam Povelju sa zlatnim ordenom, dok je opština Prnjavor dobila priznanje sa zlatnom plaketom i ne mogu, a da ne kažem da sam izuzetno zadovoljan, zato što su ljudi sa strane vidjeli sve ono što radimo i ova priznanja doživljavam kao priznanja svim građanima opštine Prnjavor”, istakao je Gatarić.

prnjavorlive.info

PODIJELI