GKUD „PRONIJA“ Prnjavor: „Vijenjenje“ vijenaca uoči Ivanjdana (FOTO)

0
407

GKUD „PRONIJA“ Prnjavor će do kraja godine mnogobrojnim aktivnostima obilježiti deset godina od svog osnivanja.

Društvo je osnovano na praznik Rođenja Presvete Bogorodice (Mala Gospojina) 21. septembra 2011. godine sa ciljem da, kao i sva kulturno-umjetnička društva, čuva, prenosi i prikazuje tradicionalno nasljeđe Srba u Republici Srpskoj, BiH, Srbiji itd., kao i da istražuje tradicionalno nasljeđe srpskog stanovništva okoline Prnjavora.

Jedna od najvažnijih aktivnosti kojom će društvo obilježiti ovaj značajan jubilej, biće obnova, na terenu, nekoliko običaja godišnjeg i životnog ciklusa koji su nekad postojali u tradicionalnoj praksi srpskog stanovništva okoline Prnjavora, a koji su nestali i zaboravljeni.

„Vijenjenje“ vijenaca uoči Ivanjdana

Sinoć su članovi GKUD „PRONIJA“ Prnjavor zajedno sa stanovništvom sela Gornja Ilova, na terenu obnovili običaj „vijenjenja“ vijenaca uoči Ivanjdana.

Kod srpskog stanovništva okoline Prnjavora postojao je običaj pletenja vijenaca uoči praznika Rođenja Svetog Jovana Preteče i Krstitelja, 6. jula po novom kalendaru. Običaj je bio da nakon zalaska sunca narod, a posebno mladi, izlaze na livade i pletu vijence. U narodu se za ovaj praznik očuvao izraz Ivanjdan, a za pletenje vijenaca se koristio izraz „vijenjenje“ vijenaca. „Povijenjeni“ vijenci „okačili“ bi se na kuću, kao i druge objekte stambene i privredne seoske arhitekture, a vjerovalo se da vijenci imaju magičnu i zaštitnu moć. Dok se vijenci „vijene“ bio je običaj da se pjeva, razgovara, druži, ašikuje i sl.

Ova aktivnost je prva koja ulazi u kalendar aktivnosti kojima će GKUD „PRONIJA“ Prnjavor obilježiti deset godina postojanja i rada.

Aktivnosti na terenskoj obnovi običaja nastaviće se i tokom iduće godine, a ovaj jubilej biće obilježen i mnogobrojnim koncertima i gostovanjima.

Obnavljajući običaje, obnavljamo sebe i duše predaka činimo ponosnim.

/GKUD „PRONIJA“ Prnjavor/

Fotografije: Dario Topić

PODIJELI