GLUHAKOVIĆ: 2019. BIĆE GODINA BANJSKOG TURIZMA

0
411

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković izjavio je juče da će menadžmenti svih devet banja u Srpskoj biti informisani kako mogu da apliciraju za sredstva koja će naredne godine biti dostupna isključivo za razvoj banjskog turizma u Srpskoj.

Gluhaković, koji je razgovarao sa rukovodstvom Zdravstveno-turističkog centra “Banja Kulaši”, istakao je da će 2019. u Republici Srpskoj biti godina banjskog turizma.

“Obilazeći sav naš banjski potencijal, od Višegrada do Kostajnice, razgovaraćemo i pripremati menadžmente da mogu aplicirati, a onda ćemo vidjeti koji je iznos sredstava potreban i kako će biti obezbijeđena”, rekao je Gluhaković.

On je kao načine obezbjeđivanja sredstva naveo grant sredstva, kreditnu liniju IRB-a ili javno–privatno partnerstvo, koje se u Kulašima pokazalo kao izvanredno.

“Vlada Republike Srpske će objediniti sve podatke, nakon čega će institucijama predstaviti iznos koji treba odobriti za narednu godinu”, rekao je Gluhaković.

On kaže da je veoma značajno da u “Banju Kulaši” sve više dolaze gosti iz inostranstva, mahom iz zemalja EU.

Gluhaković je istakao je da Zdravstveno-turistički centar “Banja Kulaši” zbog svojih karakteristika zaslužuje pažnju Vlade Srpske, resornog ministarstva, ali i svih potencijalnih ulagača.

“Ovo je jedinstven banjski kapacitet u Republici Srpskoj i u ovom dijelu Evrope, sa specifičnim liječenjem. Važno nam je da sa menadžmentom dogovorimo konkretne aktivnosti koje će Banja preduzeti kako bi za iduću godinu što bolje mogli pripremiti projekte i na zdravstvenom, ali marketinškom planu”, rekao je ministar trgovine i turizma Republike Srpske.

Direktor “Banje Kulaši” Goran Zemun najavio je da će u narednom periodu biti osmišljeni dodatni sadržaji koje Banja može ponuditi svojim gostima, kao i da bi u oktobru trebali biti otvoreni velnes i spa-centar.

“Smještajni kapaciteti su nam popunjeni u naredna dva mjeseca. Povećava se broj inostranih gostiju što je dobar pokazatelj. Sve više gostiju nam se vraća, što znači da su zadovoljni uslugom”, rekao je Zemun.

On je naveo podatak da je u ovoj godini udio turista iz inostranstva 30 odsto u odnosu na ukupan broj gostiju.

“Dolaze nam gosti iz zemalja u okruženju, ali najveći broj je iz Slovenije. Imamo dobru saradnju i sa Poljacima, a dolaze nam i gosti iz Austrije i Njemačke”, precizirao je Zemun.

On je dodao da je fokus na razvoju zdravstvenog turizma, prvenstveno na korištenju vode u ovoj banji koja je specifična i jedinstvena u Evropi.

Banja Kulaši izgrađena je pored izvora sa izuzetno ljekovitom i jedinstvenom visokoalkalnom hipotermalnom vodom, koja se pokazala kao posebno efikasna za liječenje psorijaze. U Evropi su, osim ovog, registrovana još samo dva izvora sa sličnim kvalitetom vode.

(Srna)

PODIJELI