Godišnjica razornog zemljotresa u Banjaluci – “Civilna zaštita opremljena da reaguje u katastrofama”

0
315

Šef Odsjeka za civilnu zaštitu i poslove teritorijalne vatrogasne jedinice grada Mladen Ćućun je, povodom skorašnjeg navršavanja 49 godina od razornog zemljotresa u Banjaluci, istakao da je odsjek potpuno opremljen i obučen da reaguje u slučaju eventualnih prirodnih katastrofa i zemljotresa.

Naveo je da je tim za spašavanje iz ruševina, koji broji 72 ljudi, sastavljen od članova pojedinih privrednih društava i ljudi iz Gorske službe spašavanja, prenosi SrpskaInfo.

– Nabavili smo dvije radne mašine, a nedavno i jedno terensko vozilo koje upravo može da pomogne u takvim kritičnim situacijama- rekao je Ćućun.

 

On je naglasio da je na osnovu zaključaka lokalnog Štaba za vanredne situacije izvršeno ažuriranje materijalno-tehničkih sredstava koje imaju sva privredna društva na području Banjaluke, prenosi SrpskaInfo.

 

– Ta društva su odlukom gradonačelnika proglašena značajnim za zaštitu i spašavanje. Tako u Banjaluci trenutno možemo da računamo na oko 400 motornih vozila različite namjene, 164 radne mašine i 475 ostalih materijalno tehničkih sredstava u slučajevima zemljotresa i drugih kritičnih situacija – precizirao je Ćućun.

 

Razorni zemljotres jačine osam stepeni po Merkalijevoj ili šest stepeni po Rihterovoj skali pogodio je Banjaluku 27. oktobra 1969. godine kada je poginulo 15 ljudi, a više od hiljadu njih lakše i teže povrijeđeno.

 

Sve je počelo neuobičajeno jakim “prethodnim udarom” u noći 26. oktobra u 2.55 časova, a sutradan u 9.11 časova uslijedio je najsnažniji zemljotres u istoriji Banjaluke.

 

Grad je ostao devastiran, a materijalna šteta bila je ogromna, jer je potpuno uništeno 86.000 stanova, velika oštećenja su nanesena školskim objektima, kulturnim, zdravstvenim, društvenim i objektima javne uprave administracije.

 

Privreda je pretrpjela znatne gubitke, jer su sva preduzeća u narednom periodu nakon zemljotresa radila značajno smanjenim kapacitetima, a neka su potuno prestala sa proizvodnjom.

 

U znak sjećanja na taj događaj, na Trgu Krajine u Banjaluci postavljen je spomenik “krivi sat”, sa kazaljkama koje pokazuju 9.11 časova.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here