Golić: Moguća tužba protiv Hrvatske zbog Trgovske gore

0
308
Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić najavila je preduzimanje svih neophodnih pravnih mjera i angažovanje međunarodnih eksperata, uz mogućnost podizanja tužbe protiv Hrvatske, ukoliko vlast u toj zemlji ne odustane od namjere odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, na granici sa Srpskom i BiH.

“Postoje pravni mehanizmi, međunarodni tim pravnika i eksperata iz ove oblasti koje ćemo vrlo brzo formirati i angažovati”, rekla je Golićeva novinarima u Tesliću.

Ona je istakla da je presedan u Evropi i svijetu da jedna država želi izgraditi skladište i odlagalište nuklearnog otpada na granici sa susjedima, zanemarujući činjenicu da je na oko 800 metara udaljen Park prirode i nacionalni park “Una”.

Golićeva je podsjetila da je Vlada Republike Srpske donijela odluku o proglašenju Parka prirode “Una” i na taj način zaštitila to područje, a da su aktivnosti na tome pokrenute mnogo ranije nego što je Hrvatska pokrenula priču o odlaganju radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori.

Ona je ukazala da su komentari iz Hrvatske pomalo drski.

“Pomalo je drzak odnos ministra iz Hrvatske da parkovi prirode i nacionalni parkovi nisu u Hrvatskoj, nego da se nalaze u BiH i da tamo živi od tri do pet hiljada stanovnika, a koje su oni protjerali u proteklom ratu. Zanemaruju da u slivu rijeke Une živi od 250.000 do 300.000 stanovnika koji se bave poljoprivrednom i da se radi o zaštićenim zonama”, rekla je Golićeva.

Ona je pozdravila reagovanje ministra za infrastrukturu Slovenije Alenke Bratušek, koja je na realan način sagledala situaciju i na sastanku sa hrvatskom stranom na Bledu predložila da radioaktivan otpad bude odlagan na mjestu nastanka i da je odabrana lokacija Vrbina, što, nažalost, još nije odluka Hrvatske.

Golićeva je navela da studija o odlagalištu još nije započeta i po njenom donošenju ona mora biti dostavljena pogođenoj državi, u ovom slučaju BiH.

Delegacije Hrvatske i Slovenije nisu 30. septembra postigle dogovor o zajedničkom odalagalištu radioaktivnog otpada na lokaciji Vrbina.

Nakon sastanka na Bledu, hrvatski ministar zaštite okoline i energetike Tomislav Ćorić rekao je da za Hrvatsku nije logično odlagalište Vrbina  jer bi ovo odlagalište bilo isključivo za nuklearni otpad, te da bi u tom slučaju Hrvatska trebalo da razmišlja o odlagalištu za institucionalni otpad.

Na konstataciju novinara da se lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori protivi BiH, Ćorić je rekao da će BiH imati priliku da primjedbe za ovaj, kao i za svaki drugi projekat uputi kada se bude razmatrao uticaj na životnu sredinu.

On je, komentarišući napomenu novinara da se na samo 900 metara u Republici Srpskoj nalazi Park prirode “Una”, rekao da u “Dvoru nije park prirode”.

PODIJELI