Google od 2017. dostavlja robu dronovima

0
645
Internet korporacija “Google” planira da 2017. godine počne da koristi bespilotne letjelice za dostavu robe svojim klijentima, rekao je Dejvid Vos, rukovodilac projekta nazvanog “Prodžekt ving”.
“Cilj našeg projekta je da počne sa radom 2017. godine”, rekao je on na konferenciji posvećenoj regulisanju kretanja letjelica, prenosi Tasa.

“Google” je prije godinu dana počeo da sprovodi testiranja dostave robe pomoću bespilotnih letjelica. “Prodžekt ving” se pojavio u okviru laboratorije tajnih istraživanja “Google X” i sprovodio se u Australiji. Tokom ispitivanja konstruisano je 30 letjelica za dostavu robe.

Prema američkim medijima, prilikom prvih testiranja dronovi su uspjeli da prevezu čokoladice na udaljenost od jednog kilometra. Polijetanja su obavljana i sa kutijom za prvu pomoć, flašicom vode i keksom za pse.

Dužina prototipova letjelica je bila 80 centimetara, a širina 1,5 metar. Letjeli su na visini 40 do 60 metara. Tehnologija primjenjena u izradi letjelica je na istom principu koji “Google” koristi u projektu svog automobila bez vozača.

Ove godine korporacija se fokusira na to da bespilotne letjelice učini sigurnim, konkretno da snizi rizik od havarije, kao i da usavrši navigacioni sistem za precizniju dostavu.

Krajem marta internet kompanija “Amazon” je postala prva kojoj je američka Federalna aviaciona administracija (FAA) dozvolila da koristi dronove za isporuku svoje robe na teritoriji zemlje. FAA je navela da je donijela takvo rješenje “u obliku izuzetka” od opšteg pravila koje zabranjuje široku upotrebu takvih uređaja na američkom nebu.

FAA zahtijeva od vlasnika dronova da strogo poštuju određene zahtjeve, prema kojima letjelice u vrijeme polijetanja moraju neprekidno da budu u vidnom polju operatera, da lete na najvećoj visini od 122 metra iznad površine i da njihova težina ne smije da pređe 25 kilograma.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here