Gordana Tadić više nije glavni tužilac, ko će je naslijediti?

0
196
Foto: Arhiva | Gordana Tadić više nije glavni tužilac, ko će je naslijediti?

Visoki sudski i tužilački savjet BiH odlučio je danas da Gordana Tadić, glavni tužilac Tužilaštva BiH bude smjenjena sa te funkcije.

Ovom odlukom, VSTS praktično je potvrdio odluku Drugostepene disciplinske komisije VSTS-a koja je još ranije Taićevu kaznila smjenom sa mjesta glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

Tadićeva će nastaviti da radi u Tužilaštvu BiH ali samo kao tužilac, a još nije poznato ko će Tadićevu naslijediti na mjestu glavnog tužioca odnosno ko će biti v.d glavnog tužioca, a prema nezvaničnim informacijama u opciji su Ozrenka Nešković, Diana Kajmaković, Ismet Šuškić i Milenko Kajganić.

Podsjećanja radi, Drugostepena disciplinska komisija VSTS je još ranije odlučujući po disciplinskoj tužbi utvrdila odgovornost Tadićeve i to zato što je propustila da postupi u skladu sa relevantnim odredbama pravilnika o TCMS, a propustila je i da preduzme potrebe radnje s ciljem otklanjanja eventualnih tehničkih prepreka za dodjelu predmeta automatskim sistemom odabira.

Odgovorna je i što je postupila suprotno odrebama Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH i propustila je da pokrene postupak sigurnosnih provjera zaposlenih u Tužilaštvu BiH.

 

nezavisne

PODIJELI