GOVOR MRŽNJE SLUŽBENIKA MIP Turkovićeva ćuti na ISPADE svog savjetnika

0
276

Ministarka inostranih poslova BiH Bisera Turković još se nije oglasila povodom istupa njenog savjetnika Mirze Pašića, koji je izazvao bijes javnosti nakon što je objavio poruku u kojoj proklinje Bošnjake koji sa Srbima prave savezništva.

Sobzirom da je riječ o osobi koja je savjetnik ministarke čiji je zadatak da zastupa interese svih građana BiH, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost, bilo je za očekivati da se MIP, ako ništa, onda bar ogradi od Pašićeve javne objave na Linkedin profilu.

Na Pašićevu objavu od prije četiri dana nije reagovao ni Savjet ministara BiH, ali ni brojne stranke, koje se ovih dana prosto utrkuju ko će više komentarisati izbore u Crnoj Gori, dok na dešavanja u vlastitoj zemlji žmure.

Pašić je na svom privatnom profilu objavio poruku da proklinje Bošnjake koji sa Srbima prave savezništva „jer na taj način svoj narod vode u smrt“.

– Evo najbolje poruke onim Bošnjacima koji žele zaboraviti prošlost i krenuti u svijetlu budućnost. Nacionalne politike Bošnjaka i Srba su divergentne i time su bilo kakva politička savezništva potpuno nemoguća. Ko takva savezništva pokušava da pravi, u svijetloj budućnosti ga čeka ostvarenje jasnog predskazanja: “… poletjela crna ptica, biće Pljevlja Srebrenica…” i naravno ne samo Pljevlja, nego sva mjesta gdje Bošnjaci pomisle na bilo šta drugo osim oružane odbrane svog života i svoje časti. Neka je proklet onaj Bošnjak koji sa Srbima pravi bilo kakav politički dogovor, jer svoj narod vodi u smrt – napisao je Pašić.

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić ističe da ovo nije prvi slučaj da neki bošnjački visoki funkcioner šalje poruke mržnje prema Srbima.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– To samo pokazuje da je ova zemlja nemoguća. Ako se te stvari dešavaju u institucijama kao što je MIP i ako na to niko ne reaguje, onda šta dalje komentarisati. I nije on jedini. Najviši funkcioneri SDA često šalju slične poruke prema srpskom narodu, što dovoljno govori da BiH u ovakvom konceptu nije u stanju opstati – kaže Majkićeva

Na pitanje da li je moguće kroz Parlament BiH insistirati da se Pašić sankcioniše, Majkićeva kaže da nije.

– Trebalo bi organizovati da se na tu temu vodi rasprava u Parlamentu, ali Bošnjaci neće glasati za to i inicijativa neće proći, jer neće dobiti potreban broj glasova. To je uzaludno – kaže Majkićeva.

Odgovarajući na pitanje da li osobe koje pozivaju na mržnju uopšte trebaju da rade u institucijama koje finansiraju građani, politička analitičarka Tanja Topić ističe da je to uopšteno veliki problem u BiH.

– Bojim se da većina onih koji su zaposleni u institucijama BiH zastupaju interese etničke grupe iz koje dolaze. Samim tim, ti interesi su protkani etnonacionalnim politikama koje počivaju na konfrontaciji s pripadnicima drugih etničkih skupina i širenju govora mržnje. Ovo nije prvi slučaj te vrste – kaže Topićeva.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Dodaje da ne bi trebalo biti mjesta takvim osobama i politikama u institucijama BiH, ali da su oni, na žalost, postali pravilo.

Topićeva ističe da je poražavajuće i to što su ovakve poruke postale prihvatljive u javnosti i što više niko na njih ne reaguje.

– Osim pojedinih novinara i medija, koji će ukazati na takve stvari, nismo vidjeli neki veći “ustanak” ili pobunu od strane političara na objavu navedenog savjetnika, niti odgovarajuću reakciju iz MIP. To je ta ružna i loša slika, koju politika kontinuirano šalje – poručuje Topićeva.

srpskainfo.com

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here