Plenković za CNN: Naše otvaranje turistima bilo je kalkulirani rizik

0
255

Premijer Hrvatske Andrej Plenković gostovao je u emisiji CNN-a ‘Quest Means Business’ novinara Ričarda Kvesta s kojim je pričao o situaciji s virusom korona u Hrvatskoj, prenosi Jutarnji list.

Kvest je hrvatskog premijera pitao plaća li Hrvatska preveliku cijenu jer se otvorila zbog turističke sezone.

“Hrvatska je predsjedala Vijećem Europske unije kada je došlo do izbijanja pandemije koronavirusa i koordinirala mnogo toga po tom pitanju u prvoj polovici 2020. godine. Imali smo lockdown kada je kod nas izbila epidemija, brinuli smo o zdravlju građana, a krajem travnja i početkom svibnja postupno smo otvorili naše granice. Turisti su nam počeli dolaziti sredinom lipnja. Brojke u turizmu su bolje nego što smo očekivali. Imali smo oko sedam milijuna turista, noćenja su na oko 50 posto prošlogodišnje razine. Naravno, u jednoj mjeri je to bio kalkurirani rizik”, rekao je Plenković

Kazao je da im je broj zarženih porastao zadnjih semica, ali imaju jako malu stopu smrtnosti usljed virusa korona, nižu nego u ostalim dijelovima Evrope, tačnije oko pet smrtnih slučajeva na 100.000 ljudi.

“Uspjeli smo napraviti kombinaciju mjera za zaštitu zdravlja građana ali i takvih koje su omogućile da jedna od najvažnijih ekonomskih grana, turizam, prosperira”, kazao je Plenković.

Rekao je da su trenutno fokusirani samo na nastavu, s obzirom na to da je školska godina u Hrvatskoj počela juče. Nagalsio je da su preduzeli sve epidemiološke mjere kako bi se učenici osjećali sigurno i odradili prvi dan škole u najsigurnijem okruženju.

“Pratimo koja su žarišta u Hrvatskoj i uvodimo ciljane mjere u različitim dijelovima zemlje. Naši susjedi i ostale zemlje trebali bi primjenjivati mjere koje se odnose na našu državu ciljajući pojedine regije u Hrvatskoj. To sam rekao kolegama u Sloveniji, Mađarskoj, Austriji i Njemačkoj. Očekujemo da na razini EU primjenjujemo iste mjere. Danas smo imali preko 100 zaraženih, ali nemamo tešku epidemiološku situaciju u  bolnicama. Imamo 20 ljudi na respiratoru, što je malo” kazao je premijer Hrvatske.

Plenković je kazao i da je u ovoj situaciji najvažnije da građani Hrvatske budu zaštićeni od pandemije.

“Prošli tjedan sam rekao na forumu u Bledu da treba pogoditi dobar balans što ćemo raditi zajedno na EU razini, i što se radi na nacionalnoj razini. Covid je pokazao važnost uloge države, nijedan drugi faktor ne može pomoći građanima da se zaštite od takve prijetnje. I rasprave koje se sad vode u EU idu u smjeru da imamo zajedničke mjere. U smislu bilateralnih mjera, većina zemalja je počela zatvarati granice i tražiti testove upravo zbog početka njihove školske godine i to tako treba promatrati”, kazao je Plenković za CNN.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here