Gradi kućice od medenjaka

0
2652

Ako mislite da se kućice od medenjaka nalaze samo u bajkama, razuvjeriće vas Monika Hajek, koja ih ručno pravi i ukrašava, pa tako ova medena ostavarenja postaju dio stvarnosti.

“Recept je starinski, ali jednostavan i dobar, te omogućava lako oblikovanje. Neki od osnovnih sastojaka su brašno, med, maslac, šećer, a zavisi u kojoj mjeri ih stavim”, pojašnjava ova kreativna djevojka.

Ona je budući arhitekta, pa pored izgleda medenih kućica, koje oduševljavaju već na prvi pogled i čiji su sastavni dio i dvorišta, daje garanciju i za njihova čvrstoću, ali samo ako odolite slatkim zalogajima.

“Ima ljudi koji ih kupe za ukras, a onda se za nekoliko dana jave da napravim još jednu, jer su prvu pojeli. Medenjaci su, inače, takođe ručno rađeni i jedni su mi od boljih kolača”, priča Hajekova.

Radila je, dodaje, razne kućice, kao što je ona iz bajke o Ivici i Marici, potom u novogodišnjem duhu, ljetne sa oslikanim cvijećem i drvećem, a kaže da su joj posebno ispirativne zimske.

“Zimsko jutro je posebno inspirativno i može lako da se ‘prenese’ na medenjake”, ističe Hajekova.

Priča da se u njenoj porodici pokloni tradicionalno ručno prave, a za crtanje kaže da je, osim što joj je zanimanje, i opušta.

“Za ukrašavanje idu samo bjelanjak i štaub šećer, od kojih razne efekte postižem različim omjerima ovih sastojaka i dužinom mućenja”, pojašnjava ona.

Nakon što tijesto odstoji u hladnom postoru, razvija ga, siječe i sklapa oblik kuće.

“Kuće radim po nekim svojim krojevima, u više veličina. Tijesto se peče, a kod sklapanja plohe treba da budu što preciznije, kako bi se sve uklopilo”, kaže Hajekova.

Postojane godinama

Ako odolite ovakvim zalogajima, kućice mogu “poživjeti” nekoliko godina. Monika Hajek, koja sa sestrom Sanjom izrađuje i unikatne lutke, poznatije kao “Zerica i Bobica”, kaže da kućice od medenjaka kao dekoraciju možete koristiti u prigodnim prilikama. /Nezavisne novine/

PODIJELI