Građani Ženeve podržali novi zakon o sekularizmu

0
249

Građani švajcarskog kantona Ženeva podržali su na današnjem referendumu novi zakon o sekularizmu, kojim će, između ostalog, zvaničnicima i državnim službenicima biti zabranjeno da na vidnom mjestu nose vjerske simbole.

Prema konačnim rezultatima glasanja, 55 odsto glasača podržalo je novi zakon uprkos upozorenjima da bi mogao dovesti do diskriminacije posebno protiv muslimanki.

Kanton Ženeva vijekovima je bio u središtu vjerske slobode i tolerancije, a novi zakon zamijeniće postojeći koji se donesen 1907. godine.

Pristalice nove mjere smatraju da će novi zakon pojasniti postojeće principe u Ustavu za zaštitu vjerskih sloboda vjernika i ateista.

Kritičari tvrde da će zakon imati opresivan i diskriminatorski uticaj i osuđuju novu regulatvu kao islamofobičnu, jer će se na meti naći muslimanke koje nose hidžabe.

Prosvjetnim radnicima u Ženevi već je zabranjeno da nose vjerske simbole na vidnim mjestima, uključujući hidžab. Novi tekst proširiće zabranu na izabrane zvaničnike i bilo koje lokalne ili kantonalne službenike u kontaktu sa javnosti.

vije žalbe su podnesene protiv novog zakona i mogle bi blokirati usvajanje regulative, uprkos rezultatima današnjeg glasanja.

Jednu od žalbi podnijela je Evangelistička mreža Ženeve i to protiv odredbe kojom se zabranjuju javna vjerska okupljanja.

Drugu žalbu podnijela je stranka Zelenih i to protiv zabrane da izabrani zvaničnici i bilo koje lokalni ili kantonalni službenici javnosti nose vjerske simbole.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here