Grijanja u tri škole nema, uslova za nastavu ima

0
555

Iako zvanično grejna seona počinje 15. oktobra, Gimnazija, Centar srednjih škola „Ivo Andrić“ i Osnovna škola „Branko Ćopić“ u Prnjavoru još nisu počele sa grijanjem.

Pomenute tri škole snabdijavaju se toplotnom energijom iz iste kotlovnice. Radijatori su, za sada, hladni, jer stari kotlovi više nisu u funkciji, a novi još nisu stigli, ali uslova za odvijanje nastave još ima. Od tri škole, samo su u Centru srednjih škola „Ivo Andrić“ časovi skraćeni na pola sata.

Iako je napolju vrijeme hladnije, uslova za nastavu još ima. Od tri škole, samo je jedna skratila časove – Centar srednjih škola „Ivo Andrić“. Prema riječima direktorice Mirele Milijaš za skraćenje časova imaju odobrenje resornog Ministarstva. Međutim, to odobrenje imaju i ostale dvije škole Gimnazija i OŠ „Branko Ćopić“, ali se kod njih proces nastave odvija normalno – čas 45 minuta.

Direktorica osnovne škole Jasmina Malešević, apelujući na roditelje da se u vezi nejasnoća sa grijanjem obrate upravi škole, kaže da svaki dan prate stanje, da je u učionicama, uprkos nedostaku grijanja, toplo, a prvačići u svojim učionicama kao alternativu imaju grijalice. Učionice su još uvijek tople i u Gimnaziji.

– S obzirom da su uslovi u školi takvi da temperatura nije niska, mi smo pokušali da ne prekidamo nastavni proces. Što se tiče grijanja ,ono još nije u funkciji, naravno da je trebalo biti jer je grejna sezona već počela, ali kotlovi još nisu gotovi – kaže Ljubinka Stanić, direktor Gimnazije Prnjavor.

Problem je nastao kada je u junu ustanovljeno da dosadašnji kotlovi, postavljeni 2012. godine, više ne mogu da rade, jer su, kako nezvanično saznajemo „procurili“. U rješavanje problema grijanja uključila se opština.

Stari kotao zamjena

– Nama je u junu javljeno da nema grijanja. Pravo je pitanje i istrajaćemo na analizi zašto kotlovi koji su stari pet godina više ne funkcionišu, zašto moraju da se mjenjaju. Mi smo se uključili da pomognemo, jer nijedna ustanova nije imala planirana sredstva u budžetima – objašnjava Darko Tomaš, načelnik opštine Prnjavor.

Tomaš kaže da je namjera bila da što prije riješe probleme, nabavljena su sredstva, izrađeni projekti zamjene kotlova, raspisan tender i izabran izvođač radova – „Termoklima“, koja ima rok do sljedećeg petka da instalira grijanje.

– Do kraja sljedeće sedmice izvođač radova prema ugovoru mora da završi sve poslove. Ne vidim ovdje nikakva problem, ako se nastava bude odvijala po skraćenom režimu ili bude obstavljena dva tri dana, ali još jednom napominjem da smo u rekordnom roku našli sredstva, proveli procedure, ali od juna zakonski to nije bilo moguće brže – objašnjava Tomaš.

U sve tri škole očekuju da što prije stignu novi kotlovi i da se remont završi čim prije, kako bi se nastavni proces nastavio nesmetano.

(TV K3 )

PODIJELI