MAŠTOVITI LOVCI Grade kuće, čuvaju prirodu i tjeraju divlje svinje

0
564

Lovci iz Aleksića kod Laktaša izgradili su dvije lovačke kuće u Ljubatovcima i Bogdanovcu, organizovali nekoliko radnih akcija na uređenju lovišta i zaštiti divljači te organizovali hajku na štetočine.

Šezdeset lovaca iz Aleksića, što čini trećinu ovog sela, članova laktaškog Udruženja “Kozara”, sada su, nakon nedavnog otvaranja sezone, odlučni da od ove divljači zaštite seoske njive, gdje su divlje svinje ljetos i jesenas načinile veliku štetu u kukuruzištima.

– Lovci iz Aleksića provode mnogo vremena zajedno. U toku lovne sezone, kao sada, često smo u prirodi, lovimo, organizujemo radne akcije, uređujemo i čuvamo lovište koje je veoma ugroženo. U šumi ima sve više pasa lutalica, lisica i divljih svinja koje napadaju fazane, zečeve i drugi sitnu divljač – kaže Ranko Babić, lovac s dugogodišnjim iskustvom, koji ukazuje i na nemaran odnos stanovništva prema prirodi.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Ranko Babić

On ukazuje na problem diviljih deponija smeća, na području Aleksića, Ljubatovaca i drugih sela u svom kraju.

– Smeće je stalni problem, koji, osim nekontrolisane sječe i sve više goleti, ugrožava našu prirodu, našu životnu sredinu, koja obiluje rijetko viđenim ljepotama. Imamo rijeke, potoke, zdravu šumu, jedinstvenu prirodnu ljepotu, ali to blago ne čuvamo.  Mi se trudimo da u svakoj prilici, kao i sada, ukažemo na to, ali se situacija sporo mijenja – naglasio je Babić koji, zajedno s kolegama, ipak radije priča o ljepšoj strani lova i lovčkih druženja.

Oni su, povodom početka lova na divlje svinje, nakon što su umorni od pređenih kilometara okačili puške o klin, napravili lovački ručak, istakli kulinarske vještine.

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

Milenko Petrušić

U prvom lovačkom ešalonu, pored kazana, pecane i punog stola su, osim Ranka Babića, bili Željko Rogić, Željko Marinković, Slaven Ćetojević, Vojo Knezević, Mićo Teodorović, Veroljub Lončar, Siniša Rogić, Goran Rogić,Zoran Vukelić, Milenko Petrušić…

 

 

– Mi smo najbolji kuvari, kuvamo u lovištu, kod lovačke, ali i kod svojih kuća. Zato naše žene imaju mnogo slobodnog vremena. Mi smo majstori za mnoge poslove. Naprimjer, u našoj sekciji su najbolji zidari, tesari, poljoprivrednici, mehaničari, vozači, stolari, bravari, majstori od svakoga zanata. Bez nas selo Aleksići ne može, to je sasvim sigurno – pohvalila nam se lovačka družina.

 

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

Svaki od njih ima i bogatu biografiju.

– U mladosti bavili smo se sportom kao Zoran Rogić, kojeg svi poznaju po nadimku Blohin. To je proslavljeni ruski fudbaler. Mlađim lovcima koji su sada aktivni sportisti, lov je najbolji trening, jer nakon trčanja za psima, divljim svinjama, lisicama i zečevima, a potom dobrog ručka u prirodi, fudbalska utakmica nije nikakav problem – podsjećaju strastveni lovci iz Aleksića dodajući da su u njihovom selu svi u lovačkom članstvu, osim žena i djece te staraca iznad 80 godina.

Anegdote

U lovačkoj sekciji „Aleksići“, tokom obilnog ručka prepričavaju zgode i nezgode iz lova. Pohvale na vlastiti račun često graniče sa realnošću, mada se trude da svaka njihova priča bude uvjerljiva. Tako objašnjavaju da lov prekidaju kada psi iznemognu, kada više ne mogu trčati, a divlje svinje, na koje je sada otvoren lov, polegnu od umora.

Lovačka opozicija

Lovačka opozicija na duhovit način analizira vještinu ovih lovaca.

– Iz priloženog, dokumentovanog foto-aparatima i mobilnim telefonima vidljivo je da oni ne peku divlju nego domaću svinju, ne jedu fazansko nego pileće meso, ne prave začin od povrća iz lovačke bašte nego iz prodavnice, ne piju sokove od voća iz prirode nego pivo… Sada svako neka zaključi šta je objektivna, istinita, a šta lovačka priča – analizira i dopunjava teoriju o uspješnom lovstvu jedan od aktera druženja kod lovačke kuće u Ljubatovcima.

(Srpskainfo)

PODIJELI