Gugl će vas obavijestiti ako vam neko gleda u telefon

0
604

Googleovi inženjeri razvijaju zanimljivu tehnologiju koja će, uz pomoć AI i prednje kamere telefona, upozoriti korisnike ako im neko iza leđa gleda u ekran telefona.

Googleovi inženjeri trenutno rade na tehnologiji koju bi sigurno svi voljeli imati na svojim telefonima nazvanoj “zaštitnik e-ekrana”. Ova “zaštita” ne odnosi se na udarce, padove i oštećenja ekrana, već na zaštitu od pogleda znatiželjnika koji bi iza leđa korisnika mogli gledati (možemo reći i špijunirati) ekran telefona.

Tehnologija je tek u fazi razvoja te ćemo, ako je Googleovci namjeravaju implementirati u neku od budućih verzija Androida, vjerojatno morati pričati još neko vrijeme dok se ne usavrši i testira.

Zaštitnik e-ekrana baziran je na umjetnoj inteligenciji koja koristi prednju kameru telefona u kombinaciji s algoritmima za prepoznavanje i lica i pokrete koji konstantno prate kretanja, odnosno poglede ljudi koji se nalaze iza leđa korisnika telefona. Prema naučnicima koji rade na razvoju ove tehnologije, ona ima vrijeme reakcije od samo dvije milisekunde tako da će korisnika odmah obavijestiti kada neko makar i na trenutak skrene pogled na ekran telefona.

Koliko je brza te reakcija može se vidjeti u priloženom videozapisu – čim neko pogleda u telefon, odmah se aktivira prednja kamera na telefonu koja upozorava na neželjene poglede, dok se osoba koja je pogledala u ekran označi crvenim kvadratom i crtom u duginim bojama, kako bi znali točno tko je “krivac” ako se nalazite u gužvi i iza vas je više ljudi, piše Zimo.

Na The Vergeu kažu kako je ova tehnologija najbolji primjer kakve sve novitete umjetna inteligencija može donijeti našim pametnim telefonima, a sigurno je kako će s daljnjim razvojem i napretkom AI donijeti velike promjene i brojne nove opcije na mobilno tržište.

(N1)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here