Han u inspekciji: Ništa konkretno u BiH, samo obećanja!

0
475

Johanes Han, evropski komsar za proširenje, okupio je lidere svih parlamentarnih stranaka. Tražio je usvajanje Zakona o akcizama, ali i odgovore na pitanja iz upitnika Evropske unije.

Na kraju niko od lidera nije dobio prolaznu ocjenu. Han poručuje da propuštaju posljednju priliku da ispune uslove za kandidatski status.

“To nije besplatan ručak”, poručuje evropski komesar za proširenje i kaze da je vrijeme da se oni koji odlučuju u BiH uozbilje i počnu da rade.

“Ja sam ovdje kako bih govorio o činjenicama. U ovom trenutku nismo napredovali. Ono što je bitno, rezultati, oni su izostali”, rekao je Johanes Han, komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju.

“Na pedeset pitanja iz upitnika još nije odgovoreno”, kaže Johanes Han. Pitao sam lidere kada će završiti taj posao, ali stalno uvjeravaju skoro, kao da im je to, kaže, neka omiljena riječ.

“Bilo je onih koji su na sastanku obećavali dogovor, ali treba biti realan”, kaže lider SNSD-a. Na neka od osnivnih pitanja iz upitnika, poput broja stanovnika u BiH, nema zajedničkog odgovora.

“Drugo je pitanje u upitniku je da li je BiH za NATO”, kaže Milorad Dodik, lider SNSD-a,

Na sastanku su bili i lideri Saveza za promjene. Dok Branislav Borenović kaže da je najvažnije ono što je Han imao da kaže o proširenju Evropske unije, lider SDS-a poručuje da se najviše govorilo o akcizama. Ponovio je, kaže, da jei najnoviji zakon što se tiče SDS-a neprihvatljiv.

“Kada smo potpisivali reformsku agendu nigdje nismo vidjeli akcize”, navodi Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a.

“Najvažnije je da je Johnes Han rekao da cijeli prostor zapadnog Balkana pa tako i BiH može biti dio EU “,rekao je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Lideri SDA i HDZ – a nisu davali izjave nakon sastanka. Dragan Čović je sa Johanesom Hanom razgovarao i u Predsjedništvu, ali je tamo otkazana pres konferencija. Nakon dugo vremena na istom sastanku bili su Izetbegović i Fahrudin Radončić, koji kaže da je zadovoljan onim što je čuo.

Na kraju su po svemu sudeći svi lideri pričali o različitim temama. Postoji spremnost da se ponovo okupimo i pričamo cijelu noć, zaključio je Han, a ni to vjerovatno ne bi bilo dovoljno da se postigne dogovor oko ključnih problema o kojima je danas bilo riječi.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here