Haradinaj: Nećemo da pregovaramo o Trepči u dijalogu sa Beogradom

0
591

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj odbacio je danas mogućnost pregovora o statusu rudarskog kombinata “Trepča” u dijalogu Beograda i Prištine u Briselu.

On je povodom izjave portparolke EU Maje Kocijančić da pitanje statusa Trepča treba da bude dio dijaloga Beograda i Prištine na Facebooku napisao da je takav stav “neprihvatljiv”, jer “krši suverenitet države Kosovo”.

Haradinaj je naveo da Trepča nije otvoreno pitanje u odnosima Beograda i Prištine, i da građani i institucije Kosova nikad neće dozvoliti pravljenje “lažnih tema” čiji je cilj, po njegovom mišljenju, j podela Kosova.

Maja Kocijančić izjavila je ranije da pitanje stausa “Trepče” treba da bude riješeno kroz pravno obavezujući sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, i naglasila da “sva otvorena pitanja u odnosima dve strane treba da se riješe kroz finalizaciju dijaloga”.

“EU kao posrednik u dijalogu ima za cilj da se kroz pravno obavezujući sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine riješe sva otvorena pitanja između dve strane jednom i zauvijek”, odgovorila je Kocijančićeva na Tanjugovo pitanje o posljedicama na dijalog usvajanja statuta “Trepče” u parlamentu u Prištini.

(Tanjug)

PODIJELI