Hitnoj pomoći nedostaju ljekari: Kadrovski i materijalni problemi u Domu zdravlja Prnjavor

0
590
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Manjak ljekara, loši materijalni uslovi, ukidanje vitalnih zdravstvenih sektora, zatvaranje seoskih ambulanti, čine dio problema s kojima se suočava Dom zdravlja u Prnjavoru.

Za funkcionisanje službe Hitne pomoći, gdje je zaposlen samo jedan specijalista urgentne medicine, neophodno je kadrovsko jačanje te modernizacija voznog parka. Sanitetska vozila su dotrajala, a potrebe velike. U ovoj ustanovi takođe navode da bi nabavkom bar jednog novog sanitetskog vozila, pored postojeća četiri koja su dotrajala, te zapošljavanjem još jednog ljekara specijaliste, djelimično ublažili višegodišnje manjkavosti u funkcionisanju Hitne pomoći.

Direktor Doma zdravlja, Bojan Subotić, objašnjava na koji način se ovi problemi odražavaju na svakodnevicu u njihovom radu.

– Dotrajalim sanitetskim vozilom transportujemo životno ugrožene osobe, najčešće u Banjaluku ili Gradišku, bez ljekara u pratnji, samo s vozačem i medicinskom sestrom. U tome gubimo bitku za ljudske živote, što je neshvatljivo za svaku zdravstvenu praksu, ali kod nas je, očigledno, to ustaljeno – kazao je za Srpskainfo Subotić, inače ljekar koji u prnjavorskom Domu zdravlja radi godinama i veoma je upućen u problematiku svog kolektiva.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Naglašava da u redovnim okolnostima nedostaju još četiri, a u vanrednim, kao što je epidemija korone, još sedam ljekara. Inače, Dom zdravlja opslužuje 20.000 pacijenata, na cijelom opstinskom području. U ovoj javnoj ustanovi smatraju da sa 250.000 KM mogu riješiti neodložne kadrovske probleme, a s dodatnih 200.000 KM obezbijediti bolje materijalne uslove, prvenstveno u službi Hitne pomoći.

– U opštinskoj Skupštini izglasan je grant od 200.000 KM iz lokalnog budžeta u svrhu kupovine sanitetskog vozila i rješavanja neodložnih materijalnih problema. Računam da ćemo taj dio završiti u toku godine, ali kadrovski dio ne možemo bez pomoći republičkih institucija – smatra Subotić ističući, kao uslov, izmjenu sistematizacije radnih mjesta.

Time bi stvorili zakonski osnov za zapošljavanje neophodnih kadrova.

U Domu zdravlja u Prnjavoru, gdje je zaposleno 140 radnika, hendikepirani su i gašenjem porodilišta. Dogodilo se to nakon što je Ministarstvo zdravlja Republike Srpske propisalo jasne materijalne i kadrovske uslove. U Prnjavoru to nisu uspjeli da ispune.

– Porodilište je praktično ugašeno, služba je preraspoređena, dio akušerki penzionisan, ljekari angažovani na drugim poslovima. Propisani uslovi za nas su nedostižni. To su hirurška sala, transfuzija, akušeri, ginekolozi, anesteziolozi… Toga nemamo i zato su u Prnjavoru porođaji svedeni na zadesan slučaj, u situaciji hitnosti, kada procijenimo da porodilja ne može bezbjedno stići u Banjaluku ili Gradišku – objašnjava direktor Bojan Subotić, odlučan da se izbori za bolje uslove rada, u interesu pacijenata i zaposlenih medicinara.

To bi bitno doprinijelo zaustavljanu migracija stanovništva sa cijele prnjavorske opštine u veće centre, gdje postoje, pored ostalog, bolji uslovi liječenja. Broj pacijenata u selima stalno se smanjuje, ambulante zatvaraju, a jedan tim opslužuje dnevno i po tri mjesne zajednice.

– To ukazuje na posljedice zaostajanja u društvenom razvoju, gdje zdravstvo ima važno mjesto. Stanovništvo odlazi, pacijenata je sve manje u selima. Naprimjer, jedan porodični tim u istom danu odradi posao u Lišnji, Kokorima i Šarincima… – kaže sagovornik Srpskainfo, mladi i abiciozni direktor Doma zdravlja u Prnjavoru.

ENERGETSKA EFIKASNOST

U Domu zdravlja je u toku projekat energetske efikasnosti vrijedan 800.000 KM, koji podrazumijeva rekonstrukciju fasade, krova i zamjenu kotlovnice. Umjesto korištenja uglja i drveta, od naredne zime u upotrebi će biti pelet, što je ekološki mnogo efikasnije.

Ovaj projekat je, navode u prnjavorskom Domu zdravlja, od velikog značaja jer će obezbijediti zdraviju životnu sredinu i bolje uslove rada, te uštedu troškova.

Projekat provode Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS i Javna ustanova Dom zdravlja Prnjavor.

/Srpskainfo/Milan Pilipović/

PODIJELI