Hoće li Brexit uništiti Premijer ligu?

0
1065

Britanci su u danu za nama donijeli jednu od najvećih odluka u novijoj istoriji Velike Britanije, izglasavši na referendumu napuštanje Evropske unije.

Prema prognozama kuća BBC i Sky News, za napuštanje EU glasalo je 52% Britanaca i tako bi trebalo da ostane, ukoliko u finalnom brojanju glasova ne dođe do nekih dramatičnih promjena. Ovakav scenario nemjerljivo će uticati na političku scenu, polje finanasija i socijalne prilike, kako na Ostrvu tako i u ostatku Starog Kontinenta, a nema sumnje da će se sve što se dešava takođe u velikoj mjeri odraziti i na najkvalitetniju ligu svijeta

– Premijer ligu. Najelitnija liga Engleske najprije će biti pogođenja činjenicom da će igrači koji dolaze iz ostatka Evrope ponovo morati da prolaze kroz procese dobijanja viza, dok će proces dobijanja radnih dozvola na teritoriji Ujedinjenog kraljevstva sada biti još komplikovaniji. Jedan od prvih uslova za dobijanje radne dozvole koji igrač mora da ispuni, ukoliko ne dolazi iz zemlje članice Evropske unije, jeste da ima određen broj nastupa za nacionalni tim.

Vodeći se time, mala je vjerovatnoća da bi Antoni Marsijal i N'Golo Kante pojačali Mančester Junajted, odnosno Lester Siti, iako postoji i posebna klauzula koja omogućava dobijanje dozvole ako je igrač ‘ekstra talentovan’. Sve ovo što se sada događa predvideo je Karen Bradi, potpredsjednik Vest Hema, poslavši početkom godine pismo svim klubovima u Engleskoj, Škotskoj i Velsu – u kojem je upozorio na “na razorne posljedice po fudbal ukoliko Velika Britanija napusti EU”.

S druge strane, postoji mogućnost i da britanska vlada ublaži cijelu situaciju ukoliko promijeni pravila za dobijanje spomenutih dozvola, ali, ukoliko to ne bude slučaj, cijene engleskih internacionalaca biće još sumanutije, dok će ostatak klubova iz Evrope značajno profitirati.

Ima onih koji ovaj scenario sa modifikovanjem pravila smatraju realnim i iskrenim, ali i onih koji se protiv toga – smatrajući cijelu situaciju idealnom prilikom za dodatni razvoj i proboj domaćih igrača na veliku scenu, pozivajući se na ogroman broj stranih igrača u gotovo svim rangovima takmičenja na Ostrvu koji ‘guši’ i zauzima mjesto mladim igračima. (B92, Independent.co.uk).

 

PODIJELI