Stratulat: Dva scenarija uticaja Bregzita na Balkan

0
546

Ukoliko Evropska unija poslije Bregzita krene da se dalje razjedinjuje proširenje će biti gurnuto ka dnu liste prioriteta, a pitanje je da li će Balkan i dalje željeti da uđe u takvu Evropsku uniju, smatra Korina Stratulat iz Centra za evropsku politiku u Briselu.

U tom centru ocjenjuju da bi izlazak Velike Britanije iz EU mogao da ima dvojak uticaj na politku proširenja Evropske unije.

Korina Stratulat, analititčarka EPC zadužena za Zapadni Balkan u izjavi za Agenciju Tanjug kaže da sve zavisi od toga kako će EU reagovati na Bregzit.

“Pitanje je da li ćemo krenuti da se još više približavamo ili razdvajamo u budućnosti. Ukoliko se dogodi prvo, to bi moglo da ojača politički ptioritet proširenja, iako sumnjam da će i tada zemlje članice odustati od striktnosti i uslovljavanja, što znači da se sam proces proširenja neće ubrzati“, ocenjuje Stratulat.

Ukoliko prevagne drugi scenario razjedinjavanja Evropske unije, to bi, prema riječima Stratulat, moglo da znači da bi proširenje moglo biti gurnunto ka dnu liste prioriteta Evropske unije.

“Međutim tu preba postaviti i pitanje da li će Balkanske zemlje u situaciji daljeg rajedinjavanja Evropske unije i dalje željeti da se pridruže takvoj Uniji“, zaključuje Korina Stratulat.

Najviši evropski zvaničnici EU u svojim prvim reakcijam poslije odluke Velike Britanije da izađe iz EU naglašavaju odlučnost sada 27 zemalja članica da očuvaju jedinstvo Unije.

Istovremeno, već su se oglasile i partije krajnje desnice Francuske i Holandije, koje pozivaju svoje građane na referendumo o izlasku iz EU.

Izvor: RTRS

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here