Hrana koja olakšava menstrualne tegobe

0
466

Nutritivne potrebe žena mijenjaju se tokom menstruacije, u odnosu na one svakodnevne, ne samo zbog hormonske nestabilnosti, već zato što se krvarenjem gube esencijalni minerali i vitamini. Da biste to izbjegli, stručnjaci preporučuju izbalansiranu dijetu, usklađenu s ciklusom. Pojedini proizvodi mogu vam pomoći da održite željeni nivo ovih elemenata i lakše se izborite sa grčevima, glavoboljom, mučninom, umorom, nadutošću.

– Brokila obiluje gvožđem, vlaknima, magnezijumom i kalijumom, koji smanjuju nadimanje, regulišu varenje i opuštaju grčeve u mišićima.

– Banane su najbolja užina koju možete da pojedete u tom periodu. Kao i brokule, bogate su kalijumom, magnezijumom i vlaknima, pa poboljšavaju rad crijeva, otklanjaju dijareju i smanjuju želju za grickalicama.

– Crna čokolada sadrži mnogo zdravih minerala poput gvožđa i magnezijuma, kao i antioksidanse koji doprinose boljem protoku krvi i opuštanju krvih sudova.

– Losos sadrži omega 3 masne kiseline i bogat je izvor proteina, pa smanjuje upalu, ublažava grčeve i reguliše menstrualni ciklus.

– Đumbir umanjuje upalu i bolove, pa ga dodajte, u svježem obliku, u čaj, da biste smanjili neprijatan osjećaj u abdomenu.

– Narandže i limun, uz obilje vitamina, sadrže i mnogo gvožđa i vode, što pomaže varenju i hidrataciji organizma. Ublažavaju mučninu, kao i odlive.

Istovremeno, namirnice koje bi trebalo izbjegavati su mlijeko i mliječni proizvodi (sadrže laktozu, specifičnu vrstu šećera, koja pojedinim ljudima uzrokuje digestivne probleme, bol u stomaku i mučninu), slatkiši i grickalice (zbog velike količine rafinisanog šećera mogu da dovedu do nadutosti, nakupljanja gasova i upala) i kofein (istraživanje je pokazalo da konzumacija kofeina tokom menstruacije produžava njeno trajanje, a u nekim slučajevima dovodi čak do izostanka ciklusa).

(Novosti.rs)

PODIJELI