I RUSI POTVRDILI: PRIJETI NAM UŽASAN SCENARIJ VEĆ OD SLJEDEĆEG MJESECA, NA ČITAVOJ PLANETI…

0
1166

I ruska “Gazeta” danas piše da bi kraj ove 2015. godine i iduća 2016. godina mogle biti najtoplije otkad se pamti i mjeri…

 

List podsjeća i na zaključak britanskog Meteorološkog ureda, u kojem se očekuju globalne promjene klime u smjeru zagrijavanja u bliskoj budućnosti. Autori navode da su ove promjene na planeti očekuju zahvaljujući fenomenu El Niño, koji se sada promatra u Tihom okeanu, prenosi Doznajemo.

– Ovaj fenomen je fluktuacija temperature površinskih voda u ekvatorijalnom Tihom okeanu, vjeruje se da je to to je glavni faktor u oblikovanju svjetske klime – prenosi ruska “Gazeta”.

A kako bi ovogodišnji El Niño mogao postati najjači koji je dosad zabilježen, krenula su i poređenja s prethodnim velikim El Niñom iz 1997. godine. Izrađena je animacija koja pokazuje razvoj oba te ih je šokiralo koliko su slični.

Očekuje se da bi vrhunac ovogodišnjeg El Niña biti između desetog mjeseca ove i prvog mjeseca iduće godine, upozoravaju iz Svjetske meteorološke organizacije. Autor animacije Matt Rehme kaže da je još rano za reći hoće li ovogodišnji El Niño biti u skladu s prognozama, nova animacija koja poredi površinsku temperaturu mora između 1997. i ove godine pokazuje sve sličnosti i razlike između dva fenomena.

– Površinska temperatura mora je ključ u određivanju snage El Niña, koji obilježava more toplije od prosjeka – kaže Rehme. Ako El Niño i bude najjači ikad, stručnjaci kažu da nije sigurno hoće li utjecaj na vrijeme širom svijeta biti kao i 1997. godine.

“S obzirom da je prosječna globalna temperatura slijedi El Niño sa zakašnjenjem od nekoliko mjeseci, logično je pretpostaviti da će 2016. biti toplo”, navodi se u spomenutom izvještaju

doznajemdo.com

 

PODIJELI