I Srpska bi mogla otvoriti priču o zabrani pušenja u zatvorenom

0
367

Najava da će za tri dana biti poznato da li će FBiH zabraniti konzumiranje cigareta u zatvorenim objektima, mogla bi ponovo otvoriti tu priču i u Republici Srpskoj.

Kaže to za “Glas Srspke” nacionalni koordinator za kontrolu duvana u Srpskoj Darko Marković, podsjetivši da je Vlada Republike Srpske u februaru 2018. godine povukla iz skupštinske procedure Nacrt zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duvanskih i ostalih proizvoda za pušenje kojim se potpuno zabranjuje konzumiranje cigareta  u ugostiteljskim objektima. Tada je istaknuto da je nacrt povučen i da ide na doradu.

Marković ističe da pretpostavlja da je pandemija virusa korona pomrsila planove u vezi s tim zakonom.

“Smatram da će i to ponovo doći na dnevni red čim se poslože neke druge stvari”, rekao je Marković.

Ističe da u Srpskoj puši oko 30 odsto stanovništva.

“Zabrana pušenja u zatvorenom prostoru sigurno bi donkele smanjila broj onih koji koriste cigarete i druge duvanske proizvode. Evidentno je da pušači sve češće obolijevaju od karcinoma pluća a to je opet i veliki udar na zdravstveni sistem”, rekao je Marković.

Naglašava da usvajanjem takvog zakona Srpska ne bi izmislila toplu vodu, jer cijeli svijet već tako funkcioniše.

Nakon što je Predstavnički dom u maju prošle godine usvojio prijedlog zakona kojim se zabranjuje konzumiranje cigareta i svih duvanskih proizvoda u svim zatvorenim javnim objektima u FBiH u četvrtak o tome odlučuje i Dom naroda.

Ukoliko i drugi dom Parlamenta FBiH izglasa ovaj zakon, on će stupiti na snagu. Međutim, prema prijedlogu, vlasnici ugostiteljskih objekata i svi kojih se zakon direktno dotiče imaće 18 mjeseci da stvore uslove za provođenje zakona, a u tom periodu kazne se neće primjenjivati.

Radi se o do sada najstrožem zakonu koji podrazumijeva potpunu zabranu konzumiranja duvana i duvanskih proizvoda u svim zatvorenim javnim prostorima, na mjestu rada i u javnom prevozu. Takođe, zabranjuje se i konzumiranje duvana u privatnim vozilima u kojima se nalaze maloljetne osobe. Zakon je predvidio i izuzetke od ove zabrane pa će tako pušenje cigareta biti dozvoljeno za korisnike usluga u službama i odjelima za zaštitu mentalnog zdravlja i drugim ustanovama koje pružaju psihosocijalnu rehabilitaciju.

Pušenje će biti dozvoljeno na aerodromima i to u posebnom prostoru, ali o tome odluku donosi direktor aerodroma.

(Foto: Pixabay) glas srpske
PODIJELI