Ukrajinci u BiH obilježili praznik: Molimo se za Ukrajinu, BiH, pamet političara

0
494

U Prnjavoru, kojeg često nazivamo i “malom Evropom” živi oko hiljadu Ukrajinaca. Mnoštvo njih danas se okupilo u Ukrajinskoj crkvi u ovom bh. gradu kako bi obilježili praznik Sretenje.

Tim povodom Orel Zakuljak, sveštenik Ukrajinske crkve u Prnjavoru za N1 ističe kako se moli za obje svoje otadžbine, ne samo za Ukrajinu, nego i Bosnu i Hercegovinu.

“Mi se svakodnevno na svojim bogosluženjima molimo za mir u svojoj otadžbini, iako je hiljadama kilometara daleko. Molimo se da se naša otadžbina Ukrajina nikada ne nađe u onom u čemu se našla naša otadžbina Bosna i Hercegovina”, izjavio je ovo sveštenik Orel Zakuljak.

Obilježavanju ovog praznika u Prnjavoru prisustvovali su i Nada i Tomo Brezovski. Oni na današnji dan obilježavaju 53. godišnjicu braka, a od njhovih četvero djece više nijedno ne živi u Bosni i Hercegovini.

Ističu kako se i oni mole za obje svoje zemlje, ali i za “pamet političara”.

“Pomolili smo se ne samo za Ukrajinu, nego i za ovu zemlju u kojoj živimo. Pomolili smo se da Bog političarima prosvjetli pamet”, govori nam Tomo Brezovski.

Njegova supruga osvrće se i na prošla vremena.

“Najviše se molimo za mir ovdje gdje jesmo – da bude mir i sloga, da živimo onako kako smo i živjeli, da se slažemo bez obzira na nacionalnost”, govori nam par ukrajinskog porijekla koji žive u Prnjavoru.

Zanimljivo je istaći i da u opštini Prnjavor živi oko 15 posto svih nacionalnih manjina u Republici Srpskoj.

N1

PODIJELI