IDE U MONAKO ZBOG POREZA Najbogatiji Britanac i zagovornik Bregzita napušta domovinu

0
444

Ser Džim Retklif, najbogatiji Britanac, zagovornik Bregzita, i osnivač i generalni direktor hemijske kompanije Ineos, pravi plan s dvojicom svojih saradnika da uštedi do četiri milijarde funti poreskih davanja preseljenjem firme u Monako, objavio je “Sandej Tajms”.

Kompanija, vrijedna oko 35 milijardi funti, radi s poreskim ekspertima konsultantske firme PrajsvoterhausKupers (PwC) na kreiranju nove poslovne strukture kako bi dramatično smanjila porez koji plaća na svoje globalne prihode, tvrdi taj list.

Retklif posjeduje 60 odsto vlasništva u Ineosu, koji je lani ostvario profit veći od 2,2 milijarde funti, i zapošljava 18.500 ljudi.

Dva njegova najbliža saradnika, Endi Kjuri i Džon Ris, imaju vlasničke udjele od po 20 odsto u vrijednosti sedam milijardi funti, i navodno se takođe sele u Monako i uključeni su u plan za izbjegavanje poreza.

Britanski Gardijan prenosi da bi, prema najnovijim izvještajima, ova trojka preseljenjem mogla da uštedi najmanje 440 miliona funti, i podsjeća na to da je Retklif javno podržavao Bregzit uoči referenduma 2016. kada je rekao: “Nikada ne zaboravite da imamo dobar špil karata (na raspolaganju)”.

Vođa britanskih liberalnih demokrata, Ser Vins Kejbl, rekao je da je Retklifov potez “duboko ciničan”, dok je član engleskog parlamenta Džon Mekdonel izjavio da je “duboko razočaran”.

Retklif je, inače, u maju prošle godine proglašen za najbogatijeg čovjeka u Ujedinjenom Kraljevstvu, i to nakon što se sam javio “Sandej Tajmsu” koji je objavio listu najbogatijih ljudi, požalivši se da je njegovo bogatstvo “drastično potcijenjeno”.

Nakon što im je dao na uvid privatne račune Ineosa, koji je osnovao 1998. godine, ta redakcija je povećala procjenu njegovog bogatstva za 15,3 milijarde funti na 21 milijardu, što ga je sa 18. mjesta “katapultiralo” na sam vrh liste bogataša.

Iz Ineosa nisu odgovorili na zahtjeve Gardijana za komentarom.

PODIJELI