Ilon Mask optužen za prevaru investitora, NEĆE VIŠE VODITI “TESLU”

0
289

Američka komisija za vrijednosne papire (SEC) optužila je glavnog izvršnog direktora “Tesle” Ilona Maska za prevaru.

Optužen je za niz lažnih i obmanjujućih tvitova o potencijalnom pretvaranju “Tesle” u privatnu kompaniju i povlačenju njenih dionica s berze. Dionice “Tesle” nakon ove informacije potonule su 5,7 odsto.

Kao posljedica ove optužbe, Mask neće moći operativno voditi kompanije izlistane na berzi, pa ni “Teslu”, prenosi SEEbiz.

Direktor “Tesle” objavio je 7. avgusta na svom Twitter profilu kako razmišlja o povlačenju svih “Teslinih” dionica iz berzanske kotacije, kako bi maknuo kompaniju iz vidokruga Vol Strita.

Skicirao je plan o otkupu dionica po cijeni od 420 dolara po dionici, ustvrdivši da je “finansiranje osigurano”. Nekoliko dana kasnije kazao je da je o finansiranju razgovarao sa saudijskim fondom koji mu je poslije okrenuo leđa i odlučio da investira u konkurentski Lucid Motors.

Mask, vlasnik petine udjela u firmi, prethodno se žalio na “negativnu propagandu” trgovaca koji špekulišu s padom cijena deonica. Zbog njegovih izjava cijena “Tesline” dionice skočila je 11 odsto da bi potom opet pala a nezadovoljni ulagači odlučili su da podignu tužbu, prenosi SEEbiz.

Američke firme smiju da objavljaju takve planove putem društvenih medija, no obično o njima izveste i regulatore i deoničare.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here