INICIJATIVA ZA OSNIVANJE KLASTERA ZDRAVSTVENOG I MEDICINSKOG TURIZMA – Među potpisinicima i Banja Kulaši

0
1055

U Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske danas je potpisana inicijativa za osnivanje klastera zdravstvenog i medicinskog turizma Republike Srpske, saopšteno je iz ovog ministarstva.
Inicijativom je predviđeno da se u narednom periodu organizuje osnivačka skupština klastera, na kojoj će se usvojiti dokumenta neophodna za njegov rad, te strateški plan djelovanja sa jasno definisanim aktivnostima, nosiocima aktivnosti i vremenskim okvirom realizacije.

Inicijativu su potpisali predstavnici Ministarstva trgovine i turizma, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, Udruženja stomatologa Republike Srpske, Grupacije banja Republike Srpske, Turističke organizacije Republike Srpske, Poliklinike “Svjetlost” Banjaluka, Ordinacije “Stajčić” Banjaluka.

Među potpisnicima su i Zdravstveno turistički centar “Banja Kulaši” Prnjavor, Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” Banjaluka, te turističke agencije “Unis turs” i “Skaj travel” iz Banjaluke. 

Ministarstvo trgovine i turizma organizovalo je danas u Banjaluci okrugli sto o medicinskom turizmu pod nazivom “Pravci razvoja medicinskog turizma u banjama Srbije i Republike Srpske” na kome je razgovarano o savremenim trendovima u medicinskom turizmu u svijetu, te pravcima u kojima bi se trebao odvijati razvoj ovog vida turizma u Republici Srpskoj.

U radu okruglog stola su učestvovali predstavnici Ministarstva trgovine i turizma, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, turističkih agencija, banjskih centara i privatnih i javnih zdravstvenih ustanova iz Republike Srpske, te predstavnici Specijalne bolnice “Merkur” iz Srbije.

U saopštenju se navodi da je među zaključcima navedeno da je potrebna jača saradnja privatnog i javnog sektora, bolja koordinacija resorno nadležnih ministarstava u pogledu normiranja oblasti medicinskog turizma, sprovođenje odgovarajućih promocija i brendiranje proizvoda, kao i privlačenje novih investicija u banjski sektor.

Predstavnici Specijalne bolnice “Merkur” iz Srbije istakli su, navodeći iskustva iz Klastera medicinskog i zdravstvenog turizma Srbije, da je neophodno uvezivanje i zajednički rad ministarstava turizma i zdravlja, zdravstvenih ustanova, turističkih subjekata i profesionalnih udruženja.

Govoreći o koristima udruživanja u klaster, predstavnici Specijalne bolnice “Merkur” naveli su primjere osnivanja i razvoj provajdera medicinskog turizma, avionskih i autobuskih prevoznika, davalaca usluga, farmaceutskih kuća, akreditacionih kuća.

Oni su dodali da je korist udruživanja u klastere i zapošljavanje i dopunski rad, modernizacija sistema zdravstvene zaštite, praktična saradnju privatnog i javnog sektora, znatno povećanje budžetskih prihoda, te unapređenje međudržavnih odnosa.

srna

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here