Inspektori na terenu: Vlada traži kontrolu cijena osnovnih životnih namirnica

0
371

 

Cijene osnovnih životnih namirnica od danas biće pod povećalom tržišnih inspektora širom Srpske. Nalog je stigao od predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića.

“Kako bi prije svega ispoštovali naše naredbe koje imamo Vlada vezano za marže, vezano za cijene, jer imamo osjećaj da određene osnovne životne namirnice poskupljuju i mimo onoga kako bi trebalo da se dešava. tako da ići ćemo da sve to iskontrolišemo. Mi samo želimo da se naaše odluke, odluke Vlade naše uredbe popštuju, da se poštuju marže. Tamo fino kaže – nabavna cijena + marža, to je maloprodajna cijena”, kaže Višković.

Tržišni inspektori, od Novog Grada do Trebinja, kreću u kontrolu cijena devet osnovnih životnih namirnica, ali i nafte i naftnih derivata i peleta. Glavni tržišni inspektor kaže i da su do sada imali pune ruke posla sa kontrolom upravo ovih cijena.

“Za novembar mjesec imali smo u tržnim centrima 21 kontrolu u ovim većim marketima. Od toga je 12 kontrola bilo neurednih, izdali smo 14 prekršajnih naloga, izrekli smo, vrijednost tih prekršajnih naloga je 90.000 KM. To je uglavnom ono nedozvoljno prekoračenje prilikom formiranja cijena onako kako je to Vlada uredbom definisala. Trgovci to ne poštuju”, kaže Radivoj Gavrić, glavni Republički tržišni inspektor.

Vlada Republike Srpske je u novembru prošle godine donijela uredbu kojom su marže u prometu na malo umjesto dotadašnjih 10% smanjene na 8%, a u prometu na velika sa 8% smanjene na 6 %. Ulje, brašno, hljeb, mlijeko su namirnice kod čijih su cijena inspektori zabilježili najviše nepravilnosti.

“Nadamo se da ovo neće ostati jedina aktivnosti i da neće ostati na nekakvim represivnim mjerama i na ograničenju marže već da će tu biti i drugih mjera koje će se i te kako ticati zaštite potrošača prije svega mislimo na ograničenje cijena marži, diferencijalnu stopu PDV-a ali i najave o zamrazavanju cijena određenih životnih namirnica koje bi stabilizovalo naše tržište”, kaže Dušan Srdić, Udruženje za zaštitu potrošača “Reakcija” Banjaluka.

Do tada, biće posla za tržišne inspektore. U dosadašnjim kontrolama zabilježili su i propuste poput neisticanja cijena ili njihovo nepravilno isticanje, neizdavanje računa, ograničavanje kupovine određenih namirnica.

PODIJELI