Institut: Lokalne zajednice ne učestvuju u troškovima nabavke testova

0
415

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske saopštio je da je besplatno testiranje na virus korona.

Povodom zaključka Štaba za vanredne situacije u Istočnoj Ilidži u vezi sa isplatom sredstava za testiranje stanovnika na virus korona u kojem se traži refundiranje troškova ovoj opštini, iz Instituta ističu da lokalne zajednice ne učestvuju u troškovima nabavke testova.

Testove kontinuirano nabavljaju Institut za javno zdravstvo Srpske i Univerzitetski klinički centar (UKC) Republike Srpske u Banjaluci, a dio se nabavlja i u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom.

U međuvremenu se očekuje isporuka dodatnih 25.000 testova u saradnji sa UNDP-om, naglašava se u saopštenju.

“Testiranje na novi virus korona u Republici Srpskoj za sada rade samo dvije laboratorije koje su kadrovski i tehnički opremljene za tu vrstu analiza – laboratorija u Institutu za javno zdravstvo Srpske i u UKC-u Srpske”, ističe se u saopštenju.

U saopštenju se podsjeća da pojačano testiranje neće značiti da će moći da se testiraju svi građani koji sumnjaju da su zaraženi.

“Kapacitete za testiranje nastojimo povećati u narednom periodu, ali će i dalje biti isključivo na procjeni epidemiologa ko treba da se testira. Dodatna testiranja će biti vršena na lokacijama koje odredi isključivo Republički štab za vanredne situacije i biće sistemski organizovana. Cilj testiranja je, kao i od prvog dana, da prepoznamo što ranije slučaj i da sve oboljele što prije izolujemo”, naglašava se u saopštenju.

/Srna/

PODIJELI