Investicije u elektromrežu opštine Prnjavor: Milioni za bolju struju

0
1040

Za ugradnju brojila, rekonstrukciju mreže i izgradnju nove upravne zgrade za potrebe RJ “Elektrodistribucija” u Prnjavoru, tokom prošle i ove godine ukupno će biti utrošeno 4.000.000 KM.

Ovaj novac zajednički su obezbedili Javno preduzeće “Elektrokrajina” iz Banjaluke i RJ “Elektrodistribucija” u Prnjavoru. Tokom 2017. godine biće ugrađeno 2.600 automatskih brojila i obnovljeno 30 kilometara mreže srednjeg i niskog napona. To je samo deo finansijskih ulaganja koja imaju višegodišnji kontinuitet.

 Planirana je rekonstrukcija kompletne elektro-mreže, uključujući zamenu stubova, modernizaciju trafo-stanica, efikasniju kontrolu potrošnje, kako bi se izbegli ili bitno umanjili gubici te prekidi tokom zime i drugih elementarnih nepogoda.

– Obnovili smo više od 30 odsto sistema za snabdevanje strujom. Ovog meseca uselićemo i u novu zgradu sa 660 kvadrata koja će dugoročno zadovoljiti naše potrebe. To će bitno osetiti i naši potrošači, jer smo do sada radili u neuslovnim prostorijama – kaže Đuro Bunić, rukovodilac Radne jedinice “Elektrodistribucija”, koja zapošljava 88 radnika.

Novi objekat osim kancelarija, obuhvatiće i uslužni centar za potrebe 18.000 potrošača električne energije.

U izgradnju prve faze “Elektrokrajina” je uložila 760.000 KM, dok ukupna vrednost investicije iznosi 1,3 miliona KM. Karakteristično je, navode u ovom preduzeću objašnjavajući sadašnju problematiku, veliko područje opštine sa mnogo nepristupačnog terena. Dužina elektromreže sa 43.000 stubova premašila je 2.000 kilometara.

– Najveći deo drvenih bandera podignut je pre 50 godina i one su u veoma lošem stanju. Međutim, njihova zamena ne može se izvršiti za jedno leto nego je to dugoročni proces. Postavili smo 3.000 betonskih stubova i veći deo novih ali drvenih, a ostali deo obnavljamo svake godine – pojasnio je Bunić.

Foto: Milan Pilipović / RAS Srbija

On naglašava podršku i dobru saradnju sa upravom preduzeća koje redovno informišu o poslovima i poteškoćama. Poseban problem prnjavorskim električarima predstavljaju razuđena područja sa malim brojem domaćinstava i stanovnika. Među njima su Brestovo, Gornji Vijačani, Prisoje, Orašje, Prosjek, Novo Selo i Otpočivaljka.

Ipak, najviše odjeka u ovdašnjoj javnosti imali su nedavni kvarovi na području Velike Ilove, odakle se strujom snabdevaju i pumpe na izvorima “Povelič”. To je dovelo i do dvodnevnog prekida u snabdevanju vodom većeg dela opštine.

– Reč je o linijama dugim 15 kilometara koje su oštećene pod teretom snega. Dogodilo se više kvarova koje nije bilo moguće otkloniti u kratkom roku. Angažovali smo sve naše kapacitete, radili smo bez prestanka i uz veliki trud uspostavili napon struje u Poveliču – izjavio je Bunić.

Direktorica “Elektrokrajine” Seka Kuzmanović nedavno je rekla medijima da ovo preduzeće 2017. godine proslavlja 7,5 decenija postojanja i da ima ambiciozne planove na poboljšanju snabdevanja strujom, posebno osetljivih potrošača u pojedinim regionima kao što je prnjavorska opština.

Nema smene direktora

Posle kadrovskih turbulencija i kritike načelnika Darka Tomaša na račun prnjavorske “Elektrodistribucije” zbog nestanka struje tokom intenzivnih snežnih padavina, nije realno očekivati smenu Bunića. On tvrdi da ima punu podršku uprave “Elektrokrajine”, a da su odnosi sa Tomašem korektni. Podsećamo, načelnik je zbog dužeg prekida struje i vode u januaru rekao da nerad neće tolerisati i „da će tražiti odgovornost rukovodilaca koji verovatno neće ostati na sadašnjim dužnostima“.

Milan Pilipovic – Blic

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here