Inženjeri i menadžeri stižu iz inostranstva

0
508

U Republici Srpskoj su tokom prošle godine izdate ukupno 893 radne dozvole stranim državljanima, od čega se 466 odnosilo na produženje već izdatih, a 427 na nove.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske najviše radnih dozvola izdato je za lica iz Srbije, Kine, Italije, Rusije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Njemačke.

– Ako se analizira djelatnost, najviše radnih dozvola izdato je za inženjere elektrotehnike, ekonomiste, menadžere, te građevinske i mašinske inženjere – istakao je za “Glas Srpske” portparol ove javne ustanove Teodor Savić i dodao da se one izdaju na period od godinu.

Kako je pojasnio, one se daju samo ukoliko na evidenciji nezaposlenih nema lica koja ispunjavaju uslove tražene zahtjevom poslodavaca.

Zakonom je predviđen izuzetak za strane ulagače ili osnivače privrednog društva sa sjedištem u Republici Srpskoj, koji omogućava filijali Zavoda za zapošljavanje da izda radnu dozvolu bez obzira na to da li na evidenciji nezaposlenih ima lica koja ispunjavaju tražene uslove, koji bi inače imali prioritet u zapošljavanju.

Ekonomisti smatraju da najveći broj stranaca dolazi iz zemalja čije su kompanije investirale u RS.

– Rusi su kupili naftnu industriju, Nijemci su ovdje prisutni kroz finansijski sektor, a Italijani, Hrvati, Slovenci i državljani Srbije kroz prerađivački sektor. Naravno, tu su i Kinezi koji su otvorili veliki broj trgovačkih radnji – istakao je profesor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci Goran Radivojac.

Iz Privredne komore RS su pojasnili da stranac ne može početi da radi u BiH prije nego što mu bude odobren privremeni boravak, a odobrenje izdaje nadležni organ za poslove sa strancima.

Savjet ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, nedavno je usvojio kvotu radnih dozvola za produženje i novo zapošljavanje stranaca u BiH u 2019. godini. Kako je odlučeno, ove godine biće izdato 1.570 radnih dozvola, od čega se na FBiH odnosi 880, Republiku Srpsku 600 i Brčko distrikt 90 radnih dozvola. Ovom kvotom nije obuhvaćen broj dozvola koje mogu biti izdate za sezonsko zapošljavanje.

Nove kvote

Prema odluci Savjeta ministara ove godine u Srpskoj broj radnih dozvola koje mogu biti izdate za produženje već izdatih iznosi 400, dok je za novo zapošljavanje stranaca u RS predviđeno 200 dozvola. Najviše novih radnih dozvola za strance može biti izdato u prerađivačkoj industriji.

(Glas Srpske)

PODIJELI