Istorijski podvig za sve “mrvice”

0
296

Osnivanje prve banke humanog mlijeka je istorijski podvig koji će svim prijevremeno rođenim djevojčicama i dječacima pružiti veću sigurnost u prvim danima života, a Srpsku od ideje do realizacije dijeli još nekoliko koraka, s obzirom na to da su humanitarci sakupili oko 1,16 miliona maraka za taj plemeniti projekat.

Inicijativu za osnivanje prve banke humanog mlijeka pokrenulo je Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece u RS “Mrvice”, a podrška na putu ka plemenitom cilju stigla je iz kabineta predsjednice RS Željke Cvijanović, pod čijim je pokroviteljstvom u decembru održana 11. po redu humanitarna akcija “S ljubavlju hrabrim srcima”.

Iz Kabineta predsjednice za “Glas Srpske” potvrđeno je da je u ovoj humanitarnoj akciji sakupljeno oko 1,16 miliona maraka za osnivanje prve banke humanog mlijeka u Srpskoj.

U Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS, koji je nosilac ovog projekta, kažu da je prostor za banku već obezbijeđen.

– Riječ je o prostoru na etaži -1 u zgradi Maternitea, odnosno zgradi gdje su smještene Klinika za dječije bolesti, Klinika za ginekologiju i akušerstvo i Klinika za dječiju hirurgiju. Završen je idejni projekat te su napravljeni preduslovi za konačni projekat i realizaciju – naveli su u UKC-u. Istakli su da su iskustva kolega iz zemalja okruženja, a posebno iz Srbije veoma značajna za realizaciju ovog projekta te da su ljekari iz UKC-a u stalnom kontaktu sa medicinskim osobljem iz Instituta za neonatologiju Beograd.

Predsjednica Udruženja roditelja prijevremeno rođene djece u RS “Mrvice” Mileva Mirović Tanić istakla je za “Glas Srpske” da kroz ovaj projekat pišu istoriju i uz podršku svih nadležnih institucija ulažu u srećniju budućnost djece.

– Očekivanja su velika i vjerujemo da će sve teći po planu i da ćemo u decembru moći da kažemo da imamo prvu banku humanog mlijeka za lakše i srećnije odrastanje svih budućih “mrvica” – rekla je Mirović Tanić.

Ona je zahvalila svima, od predsjednice koja je prepoznala njihovu inicijativu, zaposlenih u UKC-u, do institucija i pojedinaca koji su pomogli da bude sakupljena velika suma novca. Podsjetila je da je majčino mlijeko i hrana i lijek za djecu rođenu prije vremena.

– Osim što je važno za ishranu, majčino mlijeko utiče i na pravilan razvoj prijevremeno rođenih beba. Svaka majka, čak i ako na početku ne bude imala mlijeka, znaće da njeno dijete ima obezbijeđenu hranu. Mnoge bebe su alergične na adaptirane formule i ne mogu ništa da jedu osim majčinog mlijeka. U tome se ogleda najveći značaj osnivanja banke – pojasnila je Mirović Tanić.

Promocija dojenja

Mileva Mirović Tanić je istakla da će “Mrvice” tokom godine raditi na promociji dojenja i podizanju svijesti o značaju banke humanog mlijeka.

– Savjetovaćemo majke da održavaju laktaciju i edukovati ih da višak mlijeka doniraju u banku i na taj način obezbijede hranu za mališane čije majke ne mogu da doje – rekla je ona.

/Glas Srpske/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here