Savčić: Kazna blaga i nesrazmjerna težini krivičnog djela

0
404

Predsjednik Boračke organizacije (BORS) Republike Srpske Milomir Savčić ocijenio je kao blagu i nesrazmjernu težini krivičnog djela prvostepenu presudu Suda BiH kojom je komandant Trećeg korpusa takozvane Armije RBiH Sakib Mahmuljin osuđen na deset godina zatvora za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

– Trebalo bi analizirati visinu kazne i uporediti je sa izrečenima, prije svega Srbima, za slična krivična djela – rekao je Savčić Srni.

Savčić je rekao da mu je poznato mnogo slučajeva kod pripadnika Vojske Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske gdje je utvrđena odgovornost, a radilo se ne o ubistvu, već o šamaru, nedozvoljenoj radnji maltretiranja, gdje je visina kazne približna ovoj.

Savčić je naglasio da je konačno dočekana jedna prvostepena presuda protiv pripadnika takozvane ARBiH na nivou komandanta korpusa i da se treba nadati “da je krenulo po pitanju objektivnosti i profesionalnosti Suda BiH”, ali da ostaje da se vidi pravosnažna presuda u ovom predmetu.

– Vjerujem da će postupajući tužilac adekvatno obrazložiti žalbu na ovu presudu. Treba, prije svega, dobro poznavati predmet, da li je dobro kvalifikovano krivično djelo u presudi i da li je visina kazne adekvatna težini krivičnog djela – zaključio je Savčić.

Sud BiH osudio je danas prvostepenom presudom komandanta Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakiba Mahmuljina na deset godina zatvora za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Presuda je izrečena nakon pet godina od početka sudskog procesa i više od 25 godina poslije najmonstruoznijih zločina počinjenih nad Srbima na području Zavidovića i Vozuće.

Mudžahedini iz odreda “El mudžahedin”, pristigli iz arapskih i drugih islamskih zemalja, brutalno su odsijecali glave srpskim vojnicima, a potom tjerali ostale srpske zarobljenike da ljube odsječene glave, o čemu je snimljen i dokumentarni film “Ljubi brata”.

Stručnjaci za borbu protiv terorizma smatraju da se prva velika vojna operacija “Islamske države”, uz masovno ritualno odsijecanje glava hrišćanima, desila upravo nakon paljenja i rušenja Vozuće 1995. godine. Decenijama poslije su uslijedili brojni teroristički napadi na tlu Evrope.

/SRNA/

PODIJELI