Istraživanja otkrila da zagađenje vazduha u BiH skraćuje život i do šest mjeseci

0
490

Zagađenje vazduha, prouzrokovano u velikoj mjeri sagorijevanjem fosilnih goriva smanjuje životni vijek u prosjeku dvije godine, zbog čega se smatra glavnim ubicom na svijetu, potvrdila su nova istraživanja. Crna brojka za BiH iznosi šest mjeseci.

Istraživači Univerziteta u Čikagu pokrenuli su veb stranicu, odnosno novi indeks kvaliteta životne sredine (AQLI) koji korisnicima govori koliko godina života bi ih moglo koštati zagađenje vazduha prema regiji ili zemlji u kojoj žive.

Prema AQLI-u, zagađenje vazduha skraćuje u prosjeku za tri mjeseca životni vijek građana u BiH. Najveće zagađenje ovaj indeks bilježi na sjeveru i sjeveroistoku BiH gdje polucija skraćuje život stanovnika i do pola godine.

Slična situacija je i u zemljama okruženja gdje zagađenje vazduha skraćuje život stanovnika najviše do godinu dana.

Male čestice zagađenog vazduha skraćuju život više od jednog dima cigarete, što poluciju predstavlja većom prijetnjom za zdravlje ljudi, nego što su to HIV ili AIDS, tvrde istraživači.
Ovaj indeks pokazuje kako ljudi u pojedinim dijelovima Indije žive 11 godina kraće zbog visokog nivoa zagađenja vazduha. Životni vijek u ovoj južnoazijskog državi iznosi nešto ispod 69 godina.

Pored Indije, Kina i Indonezija takođe su među zemljama u kojima zagađenje vazduha najviše pogađa stanovnike, što njihove živote smanjuje za čak sedam godina, pokazuje nova veb stranica.

Samo nekoliko od indijskih stotinu najzagađenih gradova na svijetu napravilo je planove za borbu protiv zagađenja vazduha, uprkos tome što je Svjetska zdravstvena orgnanizacija to od njih zatražila još prije tri godine.

Naučnici iz Čikaga vjeruju kako će stranica koju su pokrenuli poslužiti vlastima u pokretanju novih reformi koje promoviraju bolji kvalitet vazduha.

(Klix)

PODIJELI