Migranti u kampovima suočeni sa hladnoćom: „Prvi put vidim snijeg!“

0
460

Snijeg koji je ovih dana počeo padati, ali i niske temperature, najviše problema zadali su hiljadama migranata koji već mjesecima borave na području BiH.

U šatorskom naselju Trnovi u Velikoj Kladuši boravi oko 70 migranata.

– Primijetili smo da unutra pale svijeće, a naveče vatru ispred šatora kako bi se ugrijali. Trenutno im niko ne donosi hranu i oni su u najtežoj situaciji. Kada je snijeg pao, neki od njih otišli su u privatne smještaje ili u „Miral“ – rekla je volonterka Crvenog krsta USK, piše Avaz.ba.

Nešto bolje stanje je u prihvatnim centrima, gdje osim krova nad glavom migranti imaju i kakav-takav obrok.

U to smo se uvjerili u prihvatnom centru u kasarni „Ušivak“ u Hadžićima. Prilikom naše posjete zatekli smo i grupu od dvadesetak migranata koji su tek stigli. Noć prije prespavali su u blizini Željezničke stanice u Sarajevu, a nakon snijega i minusa, odlučili su pomoć potražiti u kampu.

Foto: Avaz.ba

– Prvi put vidim snijeg. Užasno je hladno. Nigdje neću ići dok malo ne ugrije. Ovdje u kampu nam je fino, toplo je u kontejnerima, a imamo šta i da jedemo – rekao nam je Medžid iz Palestine.

Mnogi najavljuju da čekaju toplije vrijeme kako bi se uputili prema granici. Na snijeg i minuse nije navikao ni Abdulrahim iz Maroka.

Pomoć mještana

Hladno je. Srećom, imamo dovoljno odjeće. Svakodnevno nam mještani dolaze i donose da imamo šta obući. Čuli smo da će tek nastupiti jaka zima. Kod mene, u Maroku, nikad nije bilo ovakvo vrijeme. Ovdje planiram ostati još dva mjeseca, kazao je Abdulrahim.

Kako nam je rekao Dražen Rozić iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM), u „Ušivku“ je trenutno smješteno oko 470 migranata.

– Taj broj stalno se mijenja. Mnogi dođu samo da prespavaju, zadrže se dan-dva i nastave prema granici. Trudimo se da im osiguramo sve što im je potrebno. Ima ih više kako su nastupili hladniji dani – rekao nam je Rozić, koji dodaje da u hadžićkom prihvatnom centru trenutno boravi tridesetak djece.

Najugroženiji izmješteni iz Ključa

Nakon što je prije nekoliko dana Crveni krst iz Ključa pozvao građane da se uključe u humanitarnu akciju i pomognu promrzlim migrantima pod šatorima, porodice s djecom i bolesni prebačeni su u Hadžiće.

– Prikupili smo i novac za autobuske karte kako bi se njih 38 moglo vratiti u Sarajevo – naveli su iz Crvenog krsta.

PODIJELI