Iz hobija do zarade – domaće dobojsko pivo

0
1302

Počelo je iz hobija, a danas iz mini pivare  Kastrum,  mjesečno ode više od hiljadu litara  domaćeg dobojskog piva.

Tajnog recepta , priča pivar Zinaid Deraković, nema. Ječameni slad, voda, hmelj i kvasac osnovni su sastojci, sve ostalo je stvar ukusa. Šest godina je sve to bilo hobi, a onda je posao i registrovan. I, kao u  svakom,  početak je bio najteži.

„Ja kad sam se počeo baviti ovim sve smo morali kupavati on line i to iz nekih šopova u Engleskoj. Planirali smo 6-9 mjeseci koje ćemo pivo praviti da bi mogli naručiti sirovine“, rekao je Zinaid Deraković.

Danas je lakše, jer se sirovina i kod nas može nabaviti. Postupak je nešto zahtjevniji  – od  kuvanja do kupca traje 25 do 40 dana. Zavisi da li pravi svijetlo, tamno, ili pivo sa dodacima.

U pivnici nastaje osam vrsta piva. Jedno od onih koje možete probati je pivo sa dodatkom đumbira i limuna.

Dobar ukus ne iznenađuje s obzirom na priču o nastanku. Spoj je dobojske ruke i američka recepture.

„To je izvorno bilo pivo koje se pravilo u Americi do prohibicije i onda su ga prebacili na sok i sad se džindžer el zove sok i on je ne znam kojim kanalima našao recepturu koju je meni dao“, objašnjava Deraković.

Ništa manje primamljivo nije ni pivo sa pet ljekovotih trava. Nakon flaširanja, objašnjava pivar, do savršenog ukusa treba da odleži do tri mjeseca. Iako zvuči kao da je  žensko piće, nije baš tako.

„Žene vole zahmeljenija jača piva malo, što je i meni bilo iznenađenje. Čak su žene puno bolje sudije za ocjenjivanje piva nego muškarci“, kaže Deraković,

Po njegovo pivo jednako dolaze i jedni i drugi. Nerijetko po recept svrate oni koji se sjećaju kada se za godove pravilo u svakoj kući.

Deraković, recept rado podijeli, iako vjeruje da  dva pivara  ne mogu da stvore  isti ukus. Kaže da svaki dan nauči nešto novo, a planira da posao proširi i zaposli radnike.

atv

PODIJELI