IZ MINUTA U MINUT – Banjaluka proglasila vanredno stanje (ATV Bl)

0
2522

12:18 Direktor „Elektro-Krajine“ Banjaluka Seka Kuzmanović rekla je Srni da je uključena većina od 37 trafostanica na području grada koje su bile isključene jer je voda ušla u zgrade, kuće, podrume i u trafostanice.“Od sinoć je 37 trafostanica na području grada bilo isključeno. Riječ o područjima Banjalučko polje, te naseljima Obilićevo i Starčevica“, navela je Kuzmanovićeva.Prema njenim riječima, ekipe su od jutros na terenu i posljednja informacija u 11.00 časova je da je pušteno pod napon sve što se moglo pustiti.

12:10 Putna komunikacija Prnjavor – Kulaši na takozvanom Devetom kilometru prekinuta je za saobraćaj zbog izlivanja rijeke Ukrine iz korita, saopšteno je iz Odjeljenja Civilnu zaštitu opštine Prnjavor.Ova rijeka je poplavila i dvije kuće u Kulašima i tri u Prisojima,te objekat „Banje Kulaši“.

12:00 Na magistralnom putu Bijeljina – Priboj – Banj Brdo, u mjestu Tobut saobraćaj je u prekidu zbog oštećenja mosta, a vozila se preusmjeravaju regionalnim putevima Priboj – Zajednice i Zajednice – Tobut, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.
Saobraćaj je obustavljen i na regionalnim putevima Priboj – Lopare – Mačkovac -Piperi, zbog oštećenja mosta, Lopare – Čelić, zbog odrona zemlje, Piperi -Bobetino brdo – Stari Ugljevik – Glavičice, zbog oštećenja mosta u Starom Ugljeviku i Bobetino brdo – Vršani – Rača, gdje je neprohodna dionica Koraj -Piperi. Na magistralnom putu Lončari – Brčko – Bijeljina, u mjestima Čađavica i LJeljenča, zbog izlivanja vode, saobraća se usporeno, jednom kolovoznom trakom.

11:44 Rijeka Sapna, koja je počela da se izliva iz korita jutros u 3.00 časa, poplavila je oko 20 kuća u zvorničkom naselju Ekonomija i deset u Mjesnoj zajednici Čelopek.Magistralni put Zvornik – Bijeljina, koji je bio u prekidu u Karakaju i Čelopeku, ponovo je prohodan, jer se voda počela povlačiti. U gornjem slivu Sapne ugroženo je poljoprivredno zemljište, ali nisu stambeni i pomoćni objekti.

11:33 Na područja grada Banjaluka danas je proglašena vanredna situacija zbog velikih padavina i posljedica koje su proizvele, izjavio je gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović.Gavranović je rekao da su vodostaji rijeka Vrbas i Vrbanja u porastu i da postoji opasnost da bude provaljen nasip u naselju Česma ako bude naglo rastao vodostaj Vrbasa.Prema njegovim riječima, pojavila su se klizišta, potopljeno je više desetina stambenih objekata, svi poslovni objekti u zoni „Incela“, kao i dio poslovnih objekata na Starčevici.

11:22 Zbog izlivanja Majevičkog kanala vodu od jutros nemaju stanovnici semberskih naselja Hase, Novo naselje Hase, Obrijež, Brijesnica, Ljeljenča kao i mještani dijela Velike Obarske. vodu.

Iz preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ Bijeljina saopšteno je da su ova naselja preventivno isključena iz mreže vodosnabdijevanja jer postoji opasnosti od plavljenja pumpnih postrojenja i trafostanice u krugu Pumpne stanice Obrijež-Hase.

11:15 Štab Civilne zaštite Bijeljina formirao je pet jedinica za spasavanje na vodi i uputio ih na najkritičnija mjesta nakon olujnog nevremena praćenog kišom koje je na području Semberije najveće probleme pričinilo mještanima Janje, izjavio je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić. On je nakon sjednice Štaba Civilne zaštite Bijeljina rekao da Semberiji prijete poplave jer se rijeka Janja izliva i u Staroj i Novoj Janji. Opasnost u ovom trenutku ne predstavljaju velike rijeke Drina i Sava jer je njihov vodostaj nizak.

11:14 Predsjednik Skupštine opštine Laktaši Snježana Kelečević izjavila je danas Srni da je situacija u ovoj opštini pod kontrolom i da su vode rijeke Vrbas, te lokalnih rijeka Turjanica i Bukovica u koritima.
Prema njenim riječima, vodostaji ovih rijeka još nisu došli do kritične tačke.Ona je rekla su da nadležne službe na terenu i da prate situaciju.

11:10 Kako ATV saznaje gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović u 12 časova proglasiće vanredno stanje u Banjaluci.

10:56 Vodostaj rijeke Bosne premašio je za više od 10 centimetara kotu redovne odbrane od poplava, a Gradski štab za vanredne situacije u Doboju zakazao je zasjedanje u 12.00 časova. Vodostaj rijeke Bosne izmjeren u 9.30 časova na području Doboja iznosio je 3,10 metara i svakih pola sata raste za 10 centimetara.

10:35  Na regionalnom putu Kotor-Varoš – Kneževo nema većih oštećenja i saobraćaj se odvija normalno. U mjesnoj zajednici Liplje ugroženo je nekoliko domaćinstava usljed akumulacije vode i porasta zbog obilnih padavina.

10:32 U naselju Ravne na putu Kotor-Varoš – Vagani oštećen je put tako da je saobraćaj u prekidu. U toku su aktivnostu na uspostavljanju putne komunikacije. Magistralni put Kotor-Varoš – Banjaluka je prohodan, ali se odvija otežano u mjestu Crna Rijeka, jer je lijeva traka blokirana zbog odrona i nanosa šljunka.

10:30 Vrbanja je u porastu i gotovo je poplavila Gradsko šetalište, a najveći problem predstavljaju okolni potoci koji se izlivaju po naseljima, jer ih Vrbanja ne može primiti u svoje korito. Opštinski krizni štab jutros je održao sjednicu na kojoj je konstatovano da sve službe budu u pripravnosti radi pružanja pomoći ugroženom stanovništvu.

10:29  Kiša koja neprestano pada na području opštine Kotor-Varoš uzrokovala je nova klizišta, a vodostaj rijeke Vrbanje povećava se i prijeti da će poplaviti domaćinstva u naseljima Tovladić i Novo Selo. U jutarnjim časovima ponovo je došlo do odrona u Mjesnoj zajednici Grabovica, gdje su radnici preduzeća „MG Mind“ već uklonili 200 kubika nanosa zemlje i drveća. /atvbl.com/

PODIJELI