IZ MINUTA U MINUT: Srpska ponovo pod vodom

0
5453

ATV BANJALUKA- Ovu godinu će očigledno da obilježe vremenske nepogode. Danas ponovo slike iz mnogih dijelova Srpske koje podsjećaju na majsku katrastrofu. Ekipa ATV-a su na terenu, situaciju pratimo iz minuta u minut.

10:09  Gradski olimpijski bazen neće raditi do daljnjeg iz razloga sto je u noći između 5. i 6. avgusta poplavljen tehnički blok bazena koji se nalazi u suterenu. U toku je ispumpavanje vode a poslije toga će slijediti standardne procedure čišćenja i dezinfekcije te procjena i sanacija nastale štete.

10:02 Zbog obilnih padavina i uže gradsko jezgro Čelinca je pod vodom. Od sinoć je bila u potpunosti blokirana dionica magistralnog puta Banja Luka – Čelinac. Ali, od jutros je prohodan, kaže dežurna saobraćajna policija. Od Čelinca ka Kotor Varošu se ne može zbog velikog odrona. U mjesti Zeleni Vir oštećena je pruga Banjaluka – Doboj.

10:00 Načelnik opštine Petrovo Ozren Petković proglasio je jutros stanje prirodne nepogode zbog obilnih padavina koje su izazvale poplave i naložio preduzimanje prioritetnih mjera u zaštiti i spasavanju stanovništva i objekata. Imenovan je Operativni štab za obavljanje operativnih poslova u toku vanredne situacije.

Srn Kostajnica steta poplave

09:53 U Kostajnici u toku noći i jutra nije bilo ponovnog izlivanja riječica Tavija i Bubnjarica, a načelnik ove opštine Drago Bundalo rekao je da će posljedice katastrofalne poplave koja je zahvatila ovu lokalnu zajednicu tek biti sagledane.

„Pričinjena je ogromna šteta stanovništvu, u privredi i posebno na putnoj infrastrukturi“, rekao je Bundalo.

Srn ugljevik poplave1

09:47 U ugljevičkim mjesnim zajednicama Sjever i Novo naselje zbog velike količine padavina izlila se riječica Laktenica koja je poplavila oko 30 domaćinstava.

09:39 Zbog porasta vodostaja rijeka Vrbasa i Vrbanje, koje su premašile kote vanredne odbrane od poplava, Gradski štab za vanredne situacije Banjaluke i jedinice Civilne zaštite izdale su upozorenje građanima da preduzmu mjere zaštite imovine i dalje prate stanje na terenu.

narandzasti meteoalarm

09:35 Za nekoliko gradova u RS meteoalarm je za danas izdao narandžasto upozorenje, što znači da se očekuju lokalno jači i učestaliji grmljavinski procesi, a to su područje Foče, Prijedora i Višegrada.

09:20 – Najveća količina padavina u Republici Srpskoj u posljednja 24 časa registrovana je u Banjaluci, gdje je palo 79 litara po metru kvadratnom, potvrđeno je danas Srni u Hidrometeorološkom zavodu Republike Srpske.

Srn zvornik poplava4

09:14 – Zbog izlivanja rijeke Sapne trenutno je u prekidu magistralni put Zvornik- Bijeljina u mjestu Čelopek. Voda preko ovog puta nadire prema Tržnom centru „Bingo“, gdje zaposleni postavljaju vreće s pijeskom kako bi zaštitili da voda u većim količinama ne prodre u unutrašnjost objekta. Na ovom području, osim stambenih objekata u naselju Ekonomija, ugrožene su firme „Tehnomanija“, „Cer komerc“, „Mirjam“ i druge. /atvbl.com/

PODIJELI