IZ MINUTA U MINUT: Porošenko traži oslobađanje ukrajinskih vojnika i brodova (VIDEO)

0
565
Nakon što je ruska obalska straža zaplijenila tri ukrajinska broda na Crnom moru kod Krima, Kijev je predložio uvođenje ratnog stanja od 60 dana. Šest ukrajinskih vojnika je ranjeno, dvojica teže. Moskva traži hitnu sjednicu Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija. Rusija je ponovo otvorila Kerčki moreuz za pomorski saobraćaj.

11:25 Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko zahtijeva od  Rusije da odmah oslobodi ukrajinske vojnike i brodove koji su zadržani u Kerčkom moreuzu i da ih izruči Kijevu.

“Pozivam rukovodstvo Rusije da odmah oslobodi ukrajinske vojnike koji su zbog kršenja međunarodnog prava zadržani u Kerčkom moreuzu i čija je sudbina neizvjesna. Hitno zahtjijevamo da se vojnici isporuče Ukrajini”,  izjavio je Porošenko na sastanku Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Ukrajine i dodao da Ukrajina zahtijeva deeskalaciju situacije, kako na Azovskom moru, tako i na drugim poljima.

11:15 Kremlj je ocijenio kao opasnu provokaciju Kijeva incident u koji su umiješani brodovi ukrajinske mornarice u Kerčkom moreuzu.”Ovo je vrlo opasna provokacija, koja zahtijeva naročitu pažnju i posebnu istragu”, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Ruska Federalna služba bezbjednosti /FSB/ saopštila je juče ujutru da su tri plovila ukrajinske mornarice – “Berdjansk”, “Nikopolj” i “Jani Kapu” – ilegalno prešla granicu ruskih teritorijalnih voda.

11:00  Situacija u Kerčkom moreuzu je nedvosmislena provokacija i Kijev je prekršio odredbe međunarodnog prava, saopštio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

10:45 Turska je saopštila da je zabrinuta zbog navoda da je kod poluostrva Krim pripojenog Rusiji pucano na ukrajinske brodove, a Poljska oštro osuđuje “agresivno” ponašanje Rusije.

10:30 Otpravnik poslova u Ambasadi Ukrajine u Moskvi Ruslan Nimčinski biće pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije u vezi sa provokativnim akcijama Kijeva u Azovskom moru, izjavila je portparol ovog ministarstva Marija Zaharova.”Razlog za taj poziv su agresivne i provokativne akcije ukrajinske strane. Na kraju krajeva, nije samo riječ o nepoštovanju zakonskih normi od Ukrajine, već i planirane provokacije i agresivne akcije. Kako smo shvatili, ova provokacija i cijeli kompleks provokativnih akcija pripremani su unaprijed”, izjavila je Zaharova za televiziju “Rusija 24”.

10:15 Ukrajinski brodovi zaplijenjeni zbog protivzakonitog prelaska ruske granice u Crnom moru ostaće u luci Kerč, javio je dopisnik ruske agencije TASS.Plovila su pokrivena kamuflažnom mrežom, a na njima nema znakova ozbiljnije štete, osim manjeg oštećenja na vučnom brodu “Jani Kapu”. Ruska Federalna služba bezbjednosti /FSB/ saopštila je juče ujutru da su tri plovila ukrajinske mornarice – “Berdjansk”, “Nikopolj” i “Jani Kapu” – ilegalno prešla granicu ruskih teritorijalnih voda.

9:45 Zamjenik njemačkog ministra spoljnih poslova Mihael Rot pozvao je danas Rusiju i Ukrajinu da smire tenzije nakon incidenta u Crnom moru.
Rot je rekao radiju “Dojčlandfunk” da je ovo pitanje “veoma ozbiljno” i da je “eskalacija u odnosima Rusije i Ukrajine posljednja stvar koja nam je potrebna”.

9:40 Provokacija Ukrajine plovilima koja nisu poštovala državnu granicu izvršena je sa ciljem da se uvede ratno stanje, izjavio je predsjedavajući Komisije za spoljne poslove u Savjetu Ruske Federacije Konstantin Kosačev.
On je na svom “Fejsbuk” nalogu napisao da je jasno da je uvođenje ratnog stanja više razlog nego posljedica i da je cijela provokacija u Azovskom moru smišljena sa tim ciljem.
“Sigurno je postojala nada da će se nešto ozbiljnije desiti, ali je u ovoj situaciji to za Kijev dovoljno”, istakao je Kosačev.

9:35 Turska je saopštila da je zabrinuta zbog izvještaja o tome da je otvorena vatra na ukrajinske brodove u brizini Krima i upozorila da plovidba u tom području ne smije biti ometena.
Iz turskog Ministarstva spoljnih poslova saopšteno je da Turska, kao jedna od država koje dijele obalu Crnog mora, smatra da Kerčki moreuz ne smije biti blokiran.

Thumbnail

9:30 Savjet bezbjednosti UN održaće danas hitan sastanak nakon što je Rusija potvrdila da je zaplijenila tri plovila ukrajinske mornarice u zalivu u blizini Krima, izjavila je ambasador SAD Niki Hejli.
Diplomatski izvori su za AFP saopštili da su sastanak tražile i Rusija i Ukrajina. Ukrajinska mornarica optužila je Rusiju za incident bez presedana, uključujući gađanje ukrajinskih plovila u Kerčkom morauzu, uskom prolazu ka Azovskom moru, koji koriste obje zemlje.

9:20 U saopštenju ukrajinskog Ministarstva odbrane navodi se da je odgovarajuća naredba usvojena na osnovu odluke Savjeta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine o uvođenju ratnog stanja u zemlji. Osim toga, u stanje najviše borbene gotovosti podignuta je i Služba bezbjednosti Ukrajine.

“Povećane su kontraobavještajne mjere kako bi se na teritoriji Ukrajine spriječile druge provokacije obavještajnih službi Rusije i destabilizacija situacije u zemlji”, ističe se u saopštenju.

09.13 – Plovidba kroz moreuz Kerč odvija se normalno, izjavio je generalni direktor krimskih luka Aleksej Volkov.

08.58 Nedaleko od Ambasade Rusije u Kijevu izgorio je automobil sa ruskim diplomatskim tablicama

08.34 – Incident u oblasti Kerčkog moreuza kada su ukrajinski brodovi pokušali da ilegalno uplove u Azovsko more, predstavljao je promišljenu provokaciju kijevskih vlasti, izjavio je za Sputnjik državni sekretar zamЈenika ministra spoljnih poslova Rusije Grigorij Karasin.

Provokacija Kijeva imala je za cilj da “uzdrma” Ukrajinu objavljivanjem ratnog stanja, mobilisanje antiruskog raspoloženja Zapada i pooštravanje anti-ruskih sankcija, naglasio je on.

08.30 – Ambasadorka SAD u UN Niki Hejli objavila da je danas za 11.00 časova po njujorškom vremenu sazvana hitna sjednica Savjeta bezbjednosti UN.

08.29 – Evropska unija je pozvala Rusiju i Ukrajinu da “djeluju sa najvećom mogućom uzdržanošću kako bi deeskalirala” situacija.

08.25 – Tri ukrajinska broda usidrena su u luci Kerč na Krimu i na njima nema vidljivih oštećenja, javlja britanska agencija.

08.20 – Rusija je ponovo otvorila Kerčki moreuz za pomorski saobraćaj, javlja Rojters.

Napetosti između Rusije i Ukrajine nastala je povodom situacije u Azovskom moru. Brodovi ruske obalske straže su zaplijenili tri vojna ukrajinska broda u Crnom moru kod Krima, koji su pokušali da prođu kroz Kerčki moreuz. Ruska strana je upotrijebila oružje kako bi ih prisilila da se zaustave.

U incidentu su ranjena tri ukrajinska vojnika, navela je ruska Federalna služba bezbjednosti. Ukrajinska ratna mornarica saopštila je ranije da je poslala dva mala artiljerijska broda i brod tegljač iz Odese ka Mariupolju, što zahtijeva putovanje Crnim morem oko Krima kroz Kerčki prolaz u Azovsko more.

Moskva je saopštila i da je podignuta ruska avijacija i da Kerčkim moreuzom patroliraju avioni Su-25, prenijeli su ruski mediji. Zbog te situacije u Ukrajini je zatraženo uvođenje ratnog stanja, a Rusija je zakazala vanrednu sjednicu SB Un za 11.00 časova po njujorškom vremenu, prenio je Tass.

PODIJELI