Izbjegavajte kafu na prazan stomak

0
1089

Kafa, ukoliko se pije u umjerenim količinama, ima dobre efekte na zdravlje, ali ipak nikako ne bi trebalo da je pijete na prazan stomak.

Kada je jedna od omiljenih tema naučnika, koji kako se čini, nikako da usaglase stavove o tome da li je ovaj topli kofeinski napitak zdrav ili ne. Najveći broj stručnjaka ipak tvrdi da kafa dobro djeluje na zdravlje zbog toga što sadrži antioksidante – ali, samo ako se pije u umjerenim količinama.

Mnogo je onih koji jutro ne mogu da zamisle bez šolje kafe, i to prije doručka. Međutim, kafa na prazan stomak stimuliše lučenje hlorovodonične kiseline u organizmu, što će vrlo brzo osjetiti ljudi koji imaju problema sa gastritisom. Čak ni oni koji nemaju ovaj problem, ne bi trebalo da piju kafu prije nego što nešto pojedu. Hlorovodonična kiselina pomaže razgradnju hrane u želucu, a ako je ponestane tokom dana, može doći do problema sa varenjem, naročito sa varenjem proteina.

Ukoliko proteini ostanu nesvareni u tijelu, osjetićete nadutost, može doći do iritacije ili zapaljenja u crijevima, a najgori mogući scenario je – karcinom debelog crijeva.

Nakon brojnih sprovedenih istraživanja, naučnici su zaključili da je najbolje konzumirati kafu oko sat vremena nakon buđenja i kada ste uzeli barem nekoliko zalogaja hrane.

Ukoliko inače ne doručkujete, što nikako nije dobro za zdravlje, stručnjaci savjetuju da u jutarnju kafu sipate barem malo mlijeka, kako biste je razblažili. /ATV/.

PODIJELI