Izetbegović: Dodik prijeti i uslovljava, cilj mu je da IZAZOVE KRIZU

0
385

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović ocijenio je da je taktika Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, vrlo jednostavna – na arogantan način, prijeteći i uslovljavajući, traži više nego što to strankama okupljenim oko Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) pripada.

– Ako to dobije, pobijedio je i nastaviće se dominantno ponašati i diktirati kroz cijeli mandat. Ako to ne dobije, napravit će tešku krizu i zastoj u radu institucija BiH. Tada će izaći još agresivnije sa tvrdnjama da je BiH propali pokušaj međunarodne zajednice, da očigledno ne možemo živjeti zajedno, da se moramo podijeliti, itd. Bojim se da mu ovaj drugi scenario više odgovara i da je njegov prvobitni cilj stvaranje krize i zastoja – rekao je Izetbegović.

Upitan može li, ipak, doći do dogovora u srijedu, Izetbegović navodi da je na prvom sastanku koji je imao sa Dodikom i Čovićem stekao utisak da Dodik želi dogovor, bio je kooperativan, pristao na neke bitne kompromise.

– A onda je na sljedećem sastanku odustao od kompromisnih rješenja i nakon sastanka počeo davati jako teške i provokativne izjave. Još nije kasno da se postigne dogovor, ako je to cilj svih strana u pregovorima. Ali, bojim se da je cilj Milorada Dodika ovo drugo – zastoj u radu institucija, i kriza koja će iz tog zastoja proizaći – smatra predsjednik SDA.

Komentirajući Dodikovu izjavu da Srbi nisu nikad nikog napali, Izetbegović kaže da “ponašanje Srba, kao i svih drugih naroda, zavisi od ponašanja onih koji ih predvode”.

– Srbi su zaratili i razišli se sa svakim s kim su dijelili državu i životni prostor u vremenu kada su ih predvodili Milošević, Karadžić, Mladić. Razišli su se sa Slovencima, Hrvatima, Albancima, s pravoslavnim Makedoncima, braćom Crnogorcima… Nadam se da će nakon svih bolnih iskustava s Bošnjacima ipak pronaći modus suživota – kaže Izetbegović.

SDA je već potpisala koaliciju sa DF te upućivala pozive ostalim strankama. Upitan na kraju hoće li biti proširenja koalicije, Izetbegović je rekao da sve ovo što Milorad Dodik priča i radi već deceniju, a što je dobilo sasvim konkretnu formu u posljednjem intervjuu “Večernjim novostima”, stvara jasnu obavezu svim patriotski osviještenim političarima da prevaziđu međusobna rivalstva i nesporazume i da načine snažan patriotski blok.

– Uvjeren sam da će u taj blok, prepoznavajući ovu obavezu, uskoro ući i SBB – rekao je na kraju intervjua predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

PODIJELI