Izetbegović: Moguća revizija tužbe protiv Srbije

0
683

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je danas da će biti revizije tužbe BiH protiv Srbije ukoliko ekspertska grupa, predvođena agentom Sakibom Softićem, procijeni da ima elemenata za to.

“O tome će se odlučivati u narednih sedam do 10 dana”, rekao je Izetbegović danas na konferenciji za novinare nakon sjednice Predsjedništva stranke, napominjući da revizija tužbe nije usmjerena protiv današnje Srbije, srpskog naroda, nego, kako je istakao, “protiv zločina režima Slobodana Miloševića”.

On je rekao i da je svjestan da će revizija tužbe izazvati najveću postdejtonsku krizu u BiH, te da se od njega ne može očekivati da aktivno zaustavlja agenta u njegovom pokušaju da ostvari reviziju tužbe.

Odgovarajući na pitanje da li će predsjednik Srbije Tomislav Nikolić posjetiti BiH nakon odluke o reviziji tužbe, Izetbegović je rekao da je poziv upućen, te da je na Nikoliću da odluči.

Izetbegović je rekao i da za Predsjedništvo SDA nisu prihvatljivi stavovi HNS-a kojima se zagovaraju dodatne etničke i teritorijalne podjele u BiH jer SDA nikad neće prihvatiti nikakve ustavne reforme koje bi zemlju vodile u dalje podjele.

“Moguće su samo reforme koje će reintegrisati BiH i takvu reintegrisanu je voditi u EU, te kojima će biti obezbijeđena ravnopravnost svih naroda i građana na cijeloj terotoriji BiH”, naglasio je Izetbegović.

On je rekao da se stavovima HNS-a potkopava ustavna struktura BiH uspostavljena Dejtonskim mirovnim sporazumom, a time i stabilnost, reformski i evropski put BiH.

Prema njegovim riječima, federalizacija prema interpretaciji HDZ-a BiH znači produbljivanje diskriminacije i dodatnih etničkih i teritorijalnih podjela.

Na današnjoj sjednici Predsjedništva SDA osuđen je organizovani, brutalni i sramotni napad na stranačke funkcionere 29. januara u Srebrenici, te pozvani nadležni organi da istraže i procesuiraju sve koji su učestvovali u njegovom organizovanju i izvršenju.

Izetbegović je naglasio da će Predsjedništvo SDA provesti internu istragu radi utvrđivanja odgovornosti članova stranke koji su učestvovali u napadu.

Kad je riječ o djelovanju Sadika Ahmetovića, Šemsudina Mehmedovića, Senada Šepića i Salka Sokolovića, Izetbegović je naveo da neće biti ishitrenih odluka i da će “SDA ostaviti proces da sazri”.

Izetbegović smatra da je odlukom Centralne izborne komisije BiH kojom su izbori za opštinu Stolac raspisani samo sa hrvatskim kandidatima za načelnika uništile integritet izbornog procesa za ovu lokalnu zajednicu.

“Predsjedništvo SDA smatra opravdanim i podržaće stavove Inicijative za Stolac, uključujući i eventualni stav o bojkotu izbora”, rekao je Izetbegović.

On smatra da bi sredstva u Centralnoj banci BiH trebalo iskoristiti za privredu.

“Imamo tamo 700.000.000 KM koje stoje. Treba ih iskoristiti da se radi infrastruktura i zapošljavaju ljudi, umjesto da posuđujemo ta sredstva i plaćamo kamete stranim bankama. To je stara ideja koju bih i ja podržao”, dodao je Izetbegović.

Predsjedništvo SDA osudilo je i postupak HDZ-a BiH i opozicionih stranaka u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, jer zbog glasanja za nerealni i neprovodivi amandman nije usvojen reformski zakon o penzionom sistemu koji je trebalo da uvede više pravde u penzioni sistem i obezbijedi održivost i stabilnost.

SDA zahtijeva da Vlada Federacije BiH ovaj zakon ponovo stavi u parlamentarnu proceduru i očekuje da sve političke stranke vode računa o interesima penzionera, a ne o politikantskim uskostranačkim interesima.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here