VMRO-DPMNE isključena iz pregovora, Gruevski prijeti

0
510

Vladajući VMRO-DPMNE isključen je iz pregovora o novoj makedonskoj vladi, prenosi RTS.

Lider te stranke Nikola Gruevski upozorio je da “svako ko formira koaliciju bez najsnažnije partije, može da očekuje probleme”.

“Moraju da znaju da se suočavaju sa problemima u budućnosti, svojstvenim za situacije kada se ignoriše volja večina građana”, naveo je Gruevski poslije susreta s predstavnicima OEBS-a u Makedoniji.

Poslije susreta predstavnika SDSM-a i Demokokratske unije za integracije čeka se odluka Alija Ahmetija o ponudi socijal-demokrata.

VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog nastavlja da insistira na raspisivanju novih parlamentarnih izbora dok pregovori rivalskog SDSM-a i najsnažnije albanske partije, DUI, ulaze u završnu fazu, prenosi RTS.

Poslije pregovora ove dvije stranke ostaje da lider DUI Ali Ahmeti donese konačnu odluku, poslije koje će biti jasno da li će Makedonija dobiti novu vladu, ili će u ovoj državi biti raspisani novi parlamentarni izbori.

Bez obzira na ishod pregovora, jasno je da se u mogućoj novoj koaliciji neće naći predstavnici VMRO-DPMNE, koja je najavila “probleme” ukoliko novu vladu ne bude formirala “partija koja je dobila najveću podršku na izborima”.

VMRO-DPMNE navodi i da je u posljednjih desetak godina u Makedoniji poštovan princip da koaliciju formiraju najsnažnija makedonska i najjača albanska partija, ali da je taj princip, poslije decembarskih izbora, “zaboravljen”.

Izvori iz Demokratske partije za integracije navode da očekuju da će Ahmeti pristati na koaliciju sa socijal-demokratama, ali i da u stranci postoji snažno krilo koje se još zalaže za savez s partijom Nikole Gruevskog.

(Tanjug)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here