Izetbegović: Na Mostarski sajam nisam došao jer je Čović tako želio

0
643

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović najavio je da će, ukoliko sada ne bude riješen problem asimetrije Vijeća naroda Republike Srpske i Doma naroda Federacije BiH, to pokušati učiniti preko Ustavnog suda.

On je na konferenciji za novinare poslije sjednice Predsjedništva SDA u Sarajevu istakao da BiH “trese” puno veći problem od onog koji se trenutno pokušava riješiti, a to je problem asimetrije Vijeća naroda u Republici Srpskoj i Doma naroda FBiH.

“Problem asimetrije Vijeća naroda u Republici Srpskoj i Doma naroda FBiH daleko je bitniji za ovu zemlju. Ona ljude stavlja u diskriminacijsku poziciju”, smatra Izetbegović.

On je naveo da SDA na rješenju tog problema insistira već 15 godina.

“I dobro je što imamo zajednički stav o puno bitnijem pitanju od Ljubićeve apelacije. Ako ne uspijemo sada riješiti to, onda idemo preko Ustavnog suda. Dom naroda u FBiH treba da štiti nacionalne interese, a on radi zapravo sve što radi i Predstavnički dom i čak je jači, a to nema nigdje na svijetu”, smatra Izetbegović.

Prema njegovom mišljenju, ako ne bude usvojen novi Izborni zakon to je loša poruka za Evropu.

“Na nama je da pokušamo naći rješenje i nije kasno sve do kraja septembra, a ne 7. maja. HNS i Dragan Čović bi htjeli da oni određuju pravila igre i da četiri stranke u federalnom parlamentu nemaju pravo na svoj stav sa 60 odsto poslanika u tom parlamentu. Problem LJubićeve apelacije se svodi na to da se jedan ili dva predstavnika u Domu naroda FBiH budu na primjer iz zapadne Hercegovine, a ne iz Goražda. Dakle dva od njih 17. To je problem tog nivoa”, rekao je Izetbegović.

Kada je riječ o njegovom neprisustvu na Mostarskom sajmu, Izetbegović je rekao da se to dogodilo jer je Čović tako želio.

“Dobio sam običnu pozivnicu koju dobije hiljade drugih. Predsjedništvo je pokrovitelj, a na njoj to nije stajalo. Nisam bio upoznat s protokolom. To su stvari koje su namjerno urađene. Nije bilo druge nego neodazvati se”, rekao je Izetbegović.

Takođe je na pitanje novinara da li bi mogao biti usporen  evropski put BiH zbog neusvajanja Izbornog zakona, rekao da ukoliko ne uspiju sami naći rješenje za izmjenu Izbornog zakona, to će biti loša poruka Evropi.

– Na nama je da pokušamo naći rješenje i nije kasno sve do kraja septembra – naglasio je on.

Pojasnio je i to da će se vremenom naći rješenje da država BiH potpiše ugovor i sa Islamskom zajednicom u BiH, iako je nekoliko puta insistirao da se to pitanje nađe na dnevnom redu sjednice Predsjedništva BiH.

Sugerisano mu je od ostalih članova Predsjedništva BiH da se pričeka kao bi se našlo rješenje, te da je s Mladenom Ivanićem postignut dogovor, odnosno, pronađeno rješenje, ali se čeka na trećeg člana Predsjedništva BiH da i on to odobri.

srna

PODIJELI